Снимка: Булфото“Управляващите са длъжни да спазят закона, приет с гласовете

...
Снимка: Булфото“Управляващите са длъжни да спазят закона, приет с гласовете
Коментари Харесай

Румен Радев: Управляващите са длъжни да осигурят машини за гласуване, независимо кога се провеждат изборите

Снимка: Булфото

“Управляващите са длъжни да спазят закона, признат с гласовете на тяхното болшинство, и да обезпечат машини за гласоподаване, без значение по кое време се организират изборите ”. Това е позицията на президента Румен Радев по мотив проблема със забавянето на публичната поръчка за машините за гласоподаване. Тя е предоставена от прессекретариата му в отговор на питане на “24 часа ”.

По предварителна информация, машините за гласоподаване могат да бъдат доставени най-рано през февруари. Така при предварителни избори наесен е невероятно машинният избор да бъде въведен и ще е нужна незабавна смяна на Изборния кодекс, с цел да бъде анулиран той.

“Въвеждането на машинното и на отдалеченото гласоподаване е обещавано и отлагано неведнъж от ръководещите. Системното абдикиране от този ангажимент обаче не трябва да се трансформира в мотив за печелене на време. Изпълнителната власт носи цялата отговорност за отлагането на процеса по застраховане на машинния избор и умишленото отсрочване на обезпечаване на машините ”, е позицията на президента. От “Дондуков ” 2 припомнят, че президентът Радев е провел поредност от срещи и съвещания с специалисти и политици за рационализиране на изборното законодателство. Той нееднократно е упорствал за гарантиране на провеждането на машинното гласоподаване и за ускорение на работата по отдалечено електронно гласоподаване.

През декември 2019 година Радев настоя най-малко 6 месеца преди идните парламентарни избори машините да бъдат доставени, сертифицирани и да върви процесът на образование и проби. Месец по-късно - на нови съвещания през януари 2020 година, още веднъж акцентира, че “машинното гласоподаване е значим въпрос, чието решение би трябвало да стартира в този момент ”, визирайки законовите периоди по публичните поръчки, дейностите по узаконяване и отбрана против вмешателства в машините.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР