Снимка: BulFoto С плаването на първия военен научноизследователски кораб Св.св.

...
Снимка: BulFoto С плаването на първия военен научноизследователски кораб Св.св.
Коментари Харесай

След 127 дни плаване българският военен научноизследователски кораб акостира във Варна

Снимка: BulFoto

С плаването на първия боен научноизследователски транспортен съд " Св.св. Кирил и Методий " доказахме, че сме морска и полярна нация, сподели през днешния ден във Варна проф. Христо Пимпирев, представен от Българска телеграфна агенция.

Проф. Пимпирев окачестви извършената 31-ва полярна експедиция като отлична. Той напомни, че корабът отплава на знаков християнски празник - Стефановден. Най-хубавото е, че НИК 421 е напълно под български байрак, той стигна до Антарктида през най-бурните води на Атлантическия океан и се върна с добре изпълнени задания, уточни Пимпирев.

Снимка: БТА

Според него най-важно е, че са осъществени първите родни научни проучвания в Южния океан, защото до в този момент полярниците са имали опция да събират данни единствено на сушата. Сега влизаме в състава на европейската научно-изследователска флота и от ден на ден ще задълбочаваме проучванията си на Южния океан, в това число с интернационалните планове, добави Пимпирев.

Снимка: БТА

Той сподели още, че след акостирането на кораба, учените ще вземат образците, събрани при експедицията и стартират да ги изследват. По думите му най-вероятно ще има и напълно нови за науката открития, защото Антарктида е една от минимум проучените територии на Земята, това напряко е друга планета.

В формалната гала по посрещането на кораба участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, министрите на защитата Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: БТА

На Морската гара бяха началникът на Висшето военноморско учебно заведение във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, регионалният шеф Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних, представители на локалната и държавната власт, доста жители, прибавя Българска телеграфна агенция.

Екипажът на първия боен научноизследователски транспортен съд " Св.св. Кирил и Методий " показва извънредно висок професионализъм по време на плаването до Антарктида и назад, сподели флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. 

Снимка: БТА

Медникаров изрази задоволство от резултатите на плавателния съд, реализирани в границите на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задания са били изпълнени в цялостен размер, осъществени са и ред спомагателни действия.

Медникаров добави, че 32-рата полярна експедиция би трябвало да стартира в края на тази година. Тогава ще бъдат пренесени структурите за създаване на новата полярна лаборатория на българските антарктици.

Вижте всички фотоси

Сега, след завръщането на кораба, следва интервал на неговото възобновяване, добави началникът на ВВМУ, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че за лятото са планувани образователни плавания на НИК 421 за процедура на курсанти и студенти. Вероятно корабът ще взе участие и в две военноморски учения, ще извършва и характерни задания от командването на Военноморски сили, защото неповторими навигационно-хидрографски качества.

Снимка: БТА

Корабът " Св. св. Кирил и Методий " е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет " Св. Климент Охридски " и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския байрак и присвояването на име на НИК 421 бе извършен на 27 юли 2021 година

Снимка: BulFoto

Преди първата полярна задача на кораба той бе ремонтиран, осъвременен и дооборудван във Варна. На 27 декември 2022 година " Св. св. Кирил и Методий " отплава от Морска гара - Варна, като по този начин бе сложено началото на 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе претрупан със строителни материали и съоръжение, които бяха нужни за построяването на лаборатория, като част от българската база.

Снимка: Булфото

На 4 февруари 2023 година НИК 421 пусна котва в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина, където на борда се качи екипът полярници, откриватели и логистици. След това корабът стартира последния си преход до Ливингстън, като мина сполучливо протока Дрейк. Той доближи своята дестинация през 49-ия ден от плаването си. Изследователските и строителните действия на родните полярници продължиха 24 дни.

Снимка: БТА

На 6 март 2023 година корабът " Св. св. Кирил и Методий " пое по противоположния път към родината, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР