СНИМКА: БУЛФОТОС едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя

...
СНИМКА: БУЛФОТОС едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Нямаме свободни легла, това е големият проблем

СНИМКА: " БУЛФОТО "

С едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот, на гала във връзка Деня на спасението пред Военномедицинската академия (ВМА).

Сред присъстващите на церемонията пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните, са служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, служебният министър на защитата Димитър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА генерал- майор Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова.

" Във ВМА имаме двойно повече кревати в интензивните отделения от декларираните и заповяданите от РЗИ, тъй като не можем да връщаме пациенти, само че несъмнено, когато се случва това към този момент е невероятно да ги приемем. А инфекциозната ни клиника въобще не е преставала да приема заболели, освен с Коронавирус, само че и с другите болести, които са изключително настоящи през лятото. Нямаме свободни кревати, това е огромният проблем. " Това съобщи началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че специалността на медика е извънредно рискова и всеки един доктор му би трябвало да има освен умеене, с цел да бъде доктор, би трябвало да има сърце, с цел да е подготвен да жертва живота си за живота на другите. Затова с изключително поклонение се отнасяме към днешния ден, уточни Мутафчийски.

Инициативата стартира през 2005 година по концепция на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, с поддръжката на ВМА и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите, в памет на 26-годишния доктор Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 година избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване от заболяванията на свои пациенти. В описите са и служители на реда, минни спасители, жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година Денят на спасението минава под знака на COVID-19, като над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и водачи на коли за спешна помощ изгубиха своя живот, помагайки на заболели от ковид.

Денят на спасението е един извънредно специфичен ден, в който почитаме нашите герои в бяло. Вчера видяхме по какъв начин едни наши герои в бяло се пребориха за живота на дечицата, които бяха в Стара Загора, сподели пред публицисти служебният министър на опазването на здравето Иван Меджидиев.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР