Снимка: БулфотоПетел следи какво се случва със заседналия край Камен

...
Снимка: БулфотоПетел следи какво се случва със заседналия край Камен
Коментари Харесай

ЕКсперти: Основната грешка на българските власти е, че не са се качили веднага, за да вземат дневника на кораба Вера Су

Снимка: Булфото

" Петел " следи какво се случва със заседналия край Камен бряг транспортен съд " Вера Су ".  

20 дни след засядането на кораба " Вера Су " край Камен бряг - какви са грешките на морските служби и министерствата – тематиката в предаването на БНТ  " Говори в този момент "  коментираха кап. Николай Апостолов – някогашен шеф на " Морска администрация " и инж. Мартин Янев, изпълнителен шеф на компания за комбинирани транспорти.

Двамата специалисти са безапелационни в мнението си, че главната неточност на българските управляващи е, че не са се качили незабавно, с цел да вземат дневника на кораба.

На въпроса дали е допустимо към този момент да са изменени данните в кораба, те обявиха - сигурно, да, изцяло е допустимо.

България не може да не извърши правото на прекосяване на търговски кораби през нашите води, безапелационен е кап. Апостолов.

Няма смяна в положението на кораба „ Вера Су “ макар вълнението от 5 бала

Според него, откакто екипажът към този момент е разпитан, казусът може да се проверява в 4 посоки - човешка неточност, механически проблем, неприятни метеорологични условия и медицински аргументи - в случай че някой е паднал на мостика и не е могъл да си свърши служебните отговорности.

Метеорологичните условия в тази ситуация са били прелестни. Виждайки часовия интервал - от 4 без 10 до 4 и 20, това е рано сутринта, може да се допуска, че някой е отишъл да подвига, само че не се е качил на мостика, изясни кап. Апостолов.

Не можем да кажем дали Гранична полиция и Морска администрация не са били там, при всички случаи е изработен оглед, счита той.

Това, което се приказва в общественото пространство, че корабособственикът бави решенията и съответните дейности, слага нашата администрация в една обстановка, в която би трябвало да се съблюдава интернационалното законодателство, само че и да се работи бързо. Ние нямаме тъкмо написани стъпки за бързи дейности в такава обстановка, счита инж. Мартин Янев.

Това е мултидисциплинарен проблем и няма разписание от кои конректни области да се притеглят специалисти, добави той.

Капитан Апостолов изясни, че не може да се отнеме правото на корабоственика да си дефинира спасителя, т.е. салвидж компанията.

По моя информация, са водени диалози с представители на корабособственика и застрахователя, добави той.

Относно разтоварването на торовете в кораба, инж. Янев изясни, че би трябвало да се реши кое е по-малкото зло - възможна екологична злополука в морето или възможна естествена вреда на брега, кое е по-малко безвредно.

Каквото и деяние да би трябвало да се предприеме, постоянно ще има недоволни, добави инж. Янев, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР