Снимка БулфотоОбединените патриоти подготвят законови промени за модела на финансиране

...
Снимка БулфотоОбединените патриоти подготвят законови промени за модела на финансиране
Коментари Харесай

Патриотите готвят законови промени за финансирането на партиите

Снимка Булфото

" Обединените патриоти " приготвят законови промени за модела на финансиране на политическите партии. Темата стана още веднъж настояща, откакто при дебата по бюджета за 2020 година дотацията изненадващо скочи от 1 на 8 лева за глас. 

Партиите да не получават средства от бизнеса и наложително да бъдат финансирани от страната, а дотацията да има таван от 5 или 6 милиона. Това са част от предложенията на Патриотите за промени в закона за политическите партии.

Основният проблем са големите суми, които получават огромните партии. Някои от тях вършат малките екрани, други държат пари на сметки, трети подкрепят църкви и джамии, разяснява Искрен Веселинов от " Обединените патриоти ", представен от БТВ.

Друго предложение е ясно да бъде написано защо могат да се харчат парите, получени от страната.

Партията би трябвало да има съответни средства, свързани с пропаганда, възнаграждение на медийни участия, финансиране на локални структури, сподели още Веселинов.

Социалистите също ще желаят да отпадне финансирането от компании.

От една страна, партиите могат да станат заложници на частни ползи, а от друга - могат се изкушат да си желаят даренията и да рекетират бизнеса, разяснява Крум Зарков от левицата.

И Движение за права и свободи желаят да се избере модел на финансиране. Според тях дотация от 8 лева устройва огромните партии.

Ние сме за обществено финансиране. Смятаме, че по този начин партиите имат естествен партиен живот. Да имат средства за акции, само че в случай че ще е под минимума за дребните и междинни партии, по-добре да се върви към финансиране без дотация с дарения, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

ГЕРБ също заговориха за отваряне на закона за политическите партии. Ако той бъде преразгледан, това ще се случи следващата година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Ре
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР