Снимка БулфотоНе е важно какъв цвят е котката – черен

...
Снимка БулфотоНе е важно какъв цвят е котката – черен
Коментари Харесай

Любо Огнянов: Главният прокурор - черен или бял? Важно е да лови мишки

Снимка Булфото

„ Не е значимо какъв цвят е котката – черен или бял. Важното е да лови мишки ”. С тези думи през далечната към този момент 1962 година Дън Сяо Пин дава отговор на рецензиите от хардлайнерите в китайската комунистическа партия, че организира буржоазен промени. По време на културната гражданска война обаче един най-значимите китайски държавници губи всички постове. Зад този благовиден термин „ културна гражданска война ” се крият погроми осъществени от фанатизираните китайски комунисти, които виждат в промените опасност за пролетариата. Това написа журналистът, анализатор и водещ Любо Огнянов във " Facebook ", написа вести.бг.

Тази седмица Висшият правосъден съвет избра за втори път Иван Гешев за основен прокурор откакто президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначение. Така при изискуеми най-малко 17 гласа, Иван Гешев получи поддръжката на 20 от членовете на Висш съдебен съвет. В това число и половината от съдиите в съдийската квота. Сега Румен Радев няма право да откаже да подпише указа за назначението му. Още от лятото президентът прояви изненадваща интензивност, стартирайки съвещания без на процедура да има основни пълномощия в процедурата. Без да има опция да номинира претендент за основен прокурор.

Въпреки това представителите на правосъдната и изпълнителната власт откликнаха на неговата самодейност. Според мен, с цел да лимитират опцията от институционална рецесия. През целия този интервал политически партии, дружно със своя обръч от НПО-та, бомбардираха българските и европейските институции с претенции за всевъзможни намеси в избора. Процедура, направена и оповестена за „ исторически компромис ” от същите тези водачи на Демократична България. Кой знае за какво преди три години, тогавашният министър Христо Иванов видя като панацея разделянето на Висш съдебен съвет на прокурорска и съдийска гилдия. А задачата – съдийската гилдия да кадрува в съда, а прокурорската – в прокуратурата и следствието. Големите, значимите избори за тримата огромни, обаче, се вземат решение от пленума на Висш съдебен съвет с присъединяване и на съдии и на прокурори.

Когато обаче прокурорската гилдия се сплоти към фигурата на Иван Гешев, юристите от „ Да, България ” най-сетне прозряха що за нелепост са предложили и защитавали. Че и се радваха, поздравявайки се с финия шекспиров израз „ Копеле, нямам доверие, че стигнахме дотук ”. Е, стигнаха до такава степен, да клечат под прозорците на Румен Радев и да просят от него да върне указа за назначението на Гешев. И шизофренно да желаят президентът да започва процедура за промяна във Висш съдебен съвет. Същата тази промяна, която те измислиха и гласоподаваха. Направо ми идва да кажа – „ Копелета, нямам доверие, че стигнахте дотук ”. Иван Гешев беше определен за основен прокурор. И в този момент огромният въпрос е за кого какво е значимо. За протестиращите от „ Да, България ” и обръча от НПО-та е значимо дали той е черен или бял. За останалите дали лови мишки.

През идващите 7 години, Иван Гешев трябва да бъде на висотата на упованията към него. И по отношение на институцията, която оглавява. В България има недостиг за възприятие на правдивост. Тук е мястото на прокуратурата да потвърди, че няма недосегаеми от закона хора, които си мислят, че могат да си купят свободата. Трябва да се работи интензивно освен против олигарсите, само че и против бандитите, които вършат живота черен на елементарните хора. За тях не е значимо дали Иван Гешев има изострен език или е приключил Симеоново, или изпитва съмнение към грантово подвластни адвокати със податливост да раздават правосъдни индулгениции на убийци или на партийни приятели. Сега е значимо какъв брой и какви мишки ще лови прокуратурата.

Дали обвинителните актове, дали събраните доказателства, ще бъдат годни за неоправдателни присъди. Дали корупцията ще бъде преследвана с промени, които да подтикват добросъвестното държание на сътрудничещи на следствието за корупционни закононарушения. Защото е значимо да се покаже, че има правдивост и отмъщение. За закононарушенията, грабежите и противозаконното обогатяване. Важно е да не се копаят окопи в правосъдната власт, тъй като от тази война в храма на Темида жертвите са пострадалите от бандитите. И още нещо – пристигнало е време да скъсаме с демократичната народна власт. Не ме разбирайте неправилно – не приканвам за някакъв килнат тоталитаризъм. Но при демокрацията ръководи болшинството.

А решенията признати от болшинството, се извършват от всички. Либералната народна власт изкриви политическата система. Тя сложи в центъра кресливи политически малцинства, които постановат волята си на болшинството. Една розова културна гражданска война на малцинства, които уверени в своята безпогрешност изискват болшинството да извършва тяхната воля и техните искания. Това време би трябвало дефинитивно да свърши. На ход в този момент е президентът. Нека да забележим дали за него е значимо да се ловят мишки или ще се поддаде на културната гражданска война на демократичните обръчи от НПО-та и политически малцинства. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекла
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР