Снимка: Булфото“Много хора излязоха по улиците в битка за морала,

...
Снимка: Булфото“Много хора излязоха по улиците в битка за морала,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството раздава пари на парче

Снимка: Булфото

“Много хора излязоха по улиците в борба за морала, върховенството на закона, правовия ред, завършек на задкулисието и олигархичните кръгове. Но се задава и извънредно тежка икономическа и обществена рецесия, която ще усетим наесен, като някои хора още в този момент я усещат, тъй като в резултат на рецесията с ковид има 200 000 души нови безработни. Това е борба и за хляба, тъй като 2 милиона българи са под прага на бедността. "

Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в телевизия Евроком. Тя добави, че ниската минимална и междинна заплата са огромен проблем.

" Социалната политика ни бе безспорен приоритет през този мандат. Отмяна на плоския налог и замяната му с напредничав би повлияло на бедността и големите неравенства в нашата страна ”, сподели Нинова. Тя напомни, че левицата е обсъждала разнообразни разновидности - от необлагаем най-малко, през опазване на ставката за междинната класа на 10%, до доста висок налог на най-богатите хора, през налог “Лукс ”, като концепцията на Българска социалистическа партия постоянно е била една - през данъчната политика да се борят неравенствата и да се оказва помощ на хората за по-високи приходи: “В целия свят се прави политика посредством бюджета.

Освен анулацията на плоския налог, ние предлагаме и фамилно подоходно облагане. Това значи, че работещите родители ще получат отстъпка при заплащане на налог - при първо дете - 50лв, а при второ-100лв. Ще заплащат по-малко налози, с цел да се помогне на фамилиите с дребни деца. ” Тя акцентира, че Българска социалистическа партия неведнъж е предложила безвъзмездни учебници и помощи за възпитаници. “Социалната част е характерът и лицето на Българска социалистическа партия. Ролята на страната в стопанската система е идеологическа основа на левите партии ”, сподели Корнелия Нинова.

“Добре е, че отпуснаха още пари на лечебните заведения поради пандемията. Но с какво това трансформира обстоятелството, че в единствената болница във Видин бяха закрити няколко отделения и хората би трябвало да пътуват по 200км, с цел да отидат на доктор. С какво оказва помощ на обстоятелството, че медицинските сестри и лекари напущат страната и няма задоволително такива?

Кризата сподели потребност от нашето предложение - лечебните заведения да спрат да бъдат търговски сдружения ”, безапелационна бе Нинова.

Тя разяснява, че държавното управление раздава пари на парче, без визия по какъв начин да се промени моделът: “Управляващите не оферират народен проект за излизане от тази рецесия, те оферират ограничения на парче. Това не е път, по който да се изведе България от рецесията. Те нямат стратегически взор.
Нужен е визионерски проект, с дълготраен взор. Правителство, което е изгубило доверието на хората, като това на Борисов, против което цяла Европа написа, че е най-корумпираното държавно управление, не може да направи съществени промени да изкара народен проект. Затова желаеме оставка и предварителни избори. ”

Лидерът на левицата акцентира, че даването на 50 лева за пенсионерите, които така и така живеят под прага на беднотия и то единствено за три месеца, е цинизъм. Тя дефинира преизчисляването на всички пенсии с нов средно-осигурителен приход като решение на казуса с ниските приходи на възрастните хора: “Тези 50 лева са опит на Борисов да си купи още малко време. Това е прахуляк в очите на хората и цинизъм за най-бедните и възрастните, с цел да може да си изкара мандата. ”

Корнелия Нинова изрази неразбиране за какво ръководещите не са приели предлагането на Българска социалистическа партия за 9 % Данък добавена стойност върху медикаментите, което в тази здравна рецесия е извънредно значимо и е щяло да помогне на всички, а вместо това са понижили Данък добавена стойност на виното и бирата и то единствено в заведенията за хранене и заведенията. Тя дефинира, като по-разумно вместо да се понижи Данък добавена стойност за избран отрасъл, той да се понижава за артикули и това да обгръща всички българи. Нинова напомни, че левицата упорства за 9 % Данък добавена стойност върху храните и медикаментите, като съгласно нея това ще помогне на всички българи.

“Най-големият зложелател на народа ни беше страхът у хората, тъй като управлявашите държат страната в боязън - боязън да не те уволнят, боязън да не ти влязат в магазинчето и да ти пратят инспекции, в случай че имаш друго мнение, боязън да не те привикат в Министерство на вътрешните работи, в случай че изразиш виждане против властта. Хората бяха уплашени. Сега те се освободиха от страха си. Имат ясна позиция и са подготвени да си я бранят ”, сподели ръководителят на Българска социалистическа партия.

“Самохвалството на Борисов е типична негова линия. От него не зависеше България да получи средствата от Европейския съюз, тъй като те се дефинират по съответни критерии.
Но той не прояви нито темперамент, нито воля, нито готовност да показа проект и да съобщи ясно от какво финансиране се нуждае страната. Той просто е приел, това, което са ни предложили и то е доста по-малко от страни, които са близки до нашите параметри ”, безапелационна бе Нинова. Тя акцентира, че с неналичието си на темперамент и експертност Борисов не е направил нужното, с цел да може България да получи нужните средства.

Лидерът на социалистите уточни, че от началото на рецесията дейностите на ръководещите демонстрират, че не могат да овладеят рецесията “Отпуснаха се 500 млн. в Българската банка за развиване. От тези 500млн. са отпуснати 7 млн. лева за 4 месеца. Колко години би трябвало да ги чакаме, с цел да оказват помощ на бизнеса? ”, попита тя. Нинова добави, че от 27 000 заявки, подадени от дребни и междинни компании, до момента са прегледани единствено 4 хиляди.

Председателят на Българска социалистическа партия разяснява, че сегашните ръководещи нямат потенциал и визия, като оставането им на власт е риск тези пари да не дойдат в България, тъй като Европейски Съюз доста прецизно ще следи харченето на всеки лев: “Изразходването на тези средства се обвърза с върховенството на закона, с възстановяване положението на опазването на здравето и обществените системи. ” Тя напомни, че парите за цифровизация за България са понижени, а страната ни има еврокомисар точно в този сектор.

“Кризата е опция да се направи промяна в здравната система. Тя е метод след толкоз изхарчени пари да се вкара най-сетне електронното държавно управление. Кризата е опция да се привлекат вложителите. Те желаят да няма корупция, администрация и рекет ”, сподели Нинова.

“На 13 юни предложих на Националния съвет национална подписка за искане оставката на това държавно управление. Тогава нямаше упования за тези митинги, само че анализирайки разнообразни параметри видях, че митинги ще има ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия. Тя посочи, че е желала авансово да предложи на сътрудниците си в Националния съвет още през юни да се стартира всенародна подписка в цялата страна за оставка на кабинета и през есента да се внесе избор на съмнение.

“Това беше вярно предложение- в този момент щяхме да имаме освен четирите години зад себе си, в които непрекъснато настояваме този модел да бъде преустановен, само че щяхме да имаме и силата на тази подписка, на стотици хиляди хора от страната, към които сме подали ръка и сме дали мощ и кураж. Тогава по този начин наречената вътрешна съпротива в Българска социалистическа партия отхвърли това мое предложение. Дори предложиха да вършим кръгла маса с ГЕРБ. След като 4 години се борим против тази мафия, най-после, когато виждаме, че си отиват, да седнем на една маса, за мен това е недопустимо и морално невероятно. Ако ме бяха послушали тогава, в този момент щяхме да имаме друга легитимност. И в този момент вървим на митингите, само че не сме основателите ”, приключи Корнелия Нинова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР