Снимка Булфото, архивЗапочва смяна в статута на базиликата Света София“

...
Снимка Булфото, архивЗапочва смяна в статута на базиликата Света София“
Коментари Харесай

Дончев: Решението за статута на Св. София в Инстанбул се очаква да бъде взето след 2 седмици

Снимка Булфото, списък

Започва промяна в статута на базиликата „ Света София “ в Истанбул, която от музей, още веднъж е на път да се трансформира в настояща джамия.

Решението за това се чака да бъде взето след 2 седмици, разгласи вицепремиерът Томислав Дончев, който взе отношение по тематиката по време на петъчния парламентарен надзор, написа abcnews.bg.

„ Асоциацията на паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да изследва дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, в декрета от 1934 година за превръщането на „ Света София “ в музей, е същински или подправен. Това не е първото искане. Досега няколко пъти е подавано такова искане. До момента всички тъжби са били отхвърлени от висшия съд “, съобщи Дончев пред депутатите.

След рухването на Византийската империя през 1453 година, християнският храм „ Света София “ в тогавашния Константинопол става джамия, само че близо 500 години по-късно Ататюрк трансформира постройката в настоящ музей. Това обаче е на път да бъде променено от президента Ердоган, който желае да ѝ върне статута на настоящ мюсюлмански храм.

Сградата е вписана като монумент на ЮНЕСКО и опазването ѝ се реализира въз основата на Конвенцията за международното културно и естествено завещание, призната през 1972 година и подписана от 193 страни.

„ Хипотетично, в случай че се стигне до преразглеждане на статута на културния обект, този въпрос би трябвало да бъде разискван на сесия на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО. Едва тогава българската страна би имала съображение за реакция. До тази процедура и този стадий не се е стигнало “, разяснява още Томислав Дончев.

На 29 май в „ Света София ” бе прочетена сура от Корана в памет на завоюването на Константинопол. Според депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов, който бе и основател на днешната полемика в българския парламент, датата не е инцидентно определена. „ На 29 май 1453 година Константинопол пада под османска власт. За това четенето на Корана на този ден в храма, който е музей от 1934 година евентуално не е инцидентно “, напомни той на сътрудниците.

Официална реакция по тематиката има само от Атина, където управляващите обявиха, че сходна акция „ насочва предизвикателство към религиозните усеща на християните от целия свят “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР