Снимка Булфото, архивЗападноевропейският антициклон, който поддържаше около обичайните и дори

...
Снимка Булфото, архивЗападноевропейският антициклон, който поддържаше около обичайните и дори
Коментари Харесай

Ледена вълна и сняг за финала на зимата! Пролетта идва с късни снегове, бури и наводнения

Снимка Булфото, списък

Западноевропейският антициклон, който поддържаше към нормалните и даже малко по-надолу, температурите у нас от сряда насам се разшири много на изток и стартира да ни вкарва топло от Азорския антициклон от запад-северозапад, даже съвсем от север навлиза, пише Meteobalkans.com.

``
реклама

Преобладаващо топлият антициклон, който бе причина и за по-студеното време, в действителност към този момент ни обгръща, и прокужда студа в южна посока, през Тракия, по тази причина и на юг от Балкана все още със звездното небе е по-студено от Дунавската низина.

В крайдунавската равнина при Оряхово регистрира цели 7 градуса към час преди среднощ, до момента в който в Стара Загора е съвсем 10 градуса по-студено.
Софийското поле също е над нулата, макар ясното небе, повода е, че студеното се изтегля на юг.

Студът от североизток се откри над страната още в навечерието на Деня на влюбените, само че едвам през днешния ден ще опита да се прояви със звездното небе.
Затоплянето към този момент почнало от север във височина, по-осезаемо в западните крайдунавски низини, може да осуети  проектите на Малък Сечко за малко да се разлюти към изгрев.
Топло, само че с мярка до четвъртък, и най-вече слънчево
От Северния Атлантик се задава много бездънен и просторен циклон и тласка западноевропейският антициклон, който завлече много топло от Тропиците, на изток-югоизток и все още е по-скоро Балканско-Средиземноморски.

Част от единия негов център е обхванала 2/3 от България, само че по източната му външна страна към момента се задържа мраз и по тази причина Тракия е по-студена.
В неделния ден антициклоналният център ще обхване цялата страна и с слаби югозападни ветрове, по-осезаеми на север от Балкана и в Дунавската низина, на юг едвам ще полъхва, ще вдигне още веднъж оптималните над 10 градуса. А и слънцето ще оказва помощ, въпреки всичко грее към този момент към 10 часа и 30 минути.
По-топло през идната работна седмица се обрисува да е в понеделник и сряда, когато ще е най-вече слънчево. Максималните в Тракия и в Дунавската низина се чака да преодоляват средномартенски 15 градуса, само че са вероятни и стойности до 20 градуса, въпреки че вероятността не е огромна.
Топлото във височина ще е умерено. Страната ни ще попада в източната част на антициклона, ще е съвсем безветрие, само че няма да е толкоз топло, колкото в западната.

Максимални температури до към и над 15 градуса са по-скоро нормални като втората половина на февруари, когато Малък Сечко пуска повечко топло от Африка в опит да ни покаже и положителната страна на зимата.

Но тази година няма да е напълно по този начин, защото има да ни компенсира със мраз, с цел да не се постанова Баба Марта 2019 година да се разлютява прекомерно доста, както го направи предходната година.

Във височина няма да има толкоз топъл въздух, колкото през първите дни на февруари и в ниския планински пояс няма да духат мощни южняци.
Сибир се надига, сняг и мраз в края на февруари
По-малко от седмица преди края на календарната зима, още в четвъртък, в началото относително страхливо, а след това и много солидно, ще стартира да нахлува доста леден въздух от североизток – от другата страна на Урал, от Западносибирската низина.
Апогей захлаждането във височина се обрисува да доближи в нощта против идната неделя, 24.02, до -16 във височина, а до дребните часове на съботния ден, ще върви по-скоро страхливо. Стара планина ще е като стена, която ще възпре огромна част от студа да премине в Южна България, като най-мразовитото ядро се обрисува да е тъкмо над Средния Предбалкан.

Ако се осъществя този студен сюжет, е допустимо пикът на завършващата към този момент календарна зима да е още веднъж часове преди нейния край.
И европейския и американския модел към този момент много обновления въртят студен сюжет преди края на Малък Сечко, та има забележителна възможност въпреки всичко да има ледено експлоадиране, въпреки и по-орязани параметри.

 
Мразовит и снежен сюжет за край на зима 2018/19
Несигурността идва оттова, че ледената вълна ще е със относително къса дълготрайност, единствено в неделя, идната, 24 февруари, когато е допустимо в по-голямата част на страната да запишат ледени дни, а в Пловдив към 1 градус да направи оптималната.

Снежен средиземноморец по-скоро не се обрисува да има за идващия уикенд, само че пък най-вероятно ще повали малко сняг, може и до 5-10 см да ги натрупа в Пловдивското поле, което се заснежава единствено при североизточно навлизане. От другата страна на Урал би трябвало да пристигна студа, с цел да побелее Тракия.

В Средната Дунавска низина, Плевенско моделите преизчисляват условия за ретроградна оклюзия, в резултат на промяна на посоката вятъра и засрещане на северозападни и североизточни ветрове и повече дъжд и вероятни до 20 см сняг.

Без циклон, единствено от нахлуването на студа от североизток, в който въпреки всичко ще има малко влага, по планините може да натрупа до 25-30 см. Но тази зима бе благосклонна за скиорите и феновете на зимните спортове, та си има стабилен снежен ресурс, даже и в не доста високите Родопи,
Снежната завивка доближава до 190 см при хижа Студенец, в подножието на най-високия връх на Букова планина – Снежанка и в същото време най-висока точка на ски курорта Пампорово.

При изворите на река Чая, връх Рожен, снежната завивка е към 140 см. Но, както казахме, няма да се стопля доста в идващите дни във височина, повече долу.

Слънцето е мощно към този момент, а има и топла поддръжка от горната страна, по тази причина ще се резервира, а за идващия уикенд би трябвало да възвърне и даже да добави от горната страна на разтопеното.
Студена вълна и сняг в цялата страна за националния празник 3-ти март
Леденото навлизане от североизток идващият уикенд се обрисува да е кратковременно и преди да приключи февруари ще се стопли, само че за малко.
На 3-ти март от северозапад моделите пресмятат студена вълна, която към този момент наподобява ще остане за вечерта, до залез би трябвало да издържи и главно сняг да вали на 4-ти, като цялата страна да побелее с по 4-5 до 10 см сняг.

Мартенското слънце няма да го държи дълго време, само че едвам се регистрира Баба Марта с бяло осъществяване.
Това, несъмнено, е напълно предполагаем сюжет, за след 2 седмици, възможностите за реализация са повече от алегорични. Застудяването и ледените дни за идващия уикенд също не са сигурни, 15% към този момент могат да дадат, че в действителност ще повали сняг и оптималните ще са ниски в неделя, 24 февруари най-много.
Студен и снежен март на Балканите
Мощни антициклони от Западна Европа ще продължат да завличат по източната си външна страна студени въздушни маси от североизток – Източноевропейската и Западносибирската низина към Балканите и ще поддържа студено време през по-голямата част от месеца, съгласно сътрудниците от Accuweather.
Атлантическите циклони ще се сблъскват със студа на югоизток и вероятността от късни снегове ще се покачва по линията на студените фронтове, които ще пускат към Централното Средиземноморие.
Колегите залагат на възможност от снежни средиземноморци, поради ниските температури и устойчивия североизточен транспорт. Все отново, въпреки и в календарна пролет, през март  отоплителният сезон продължава , по тази причина и снежни осъществявания са в границите на нормата, изключително в първата десетдневка, към Международния ден на дамата.
Обилни снеговалежи в планините през април
С повишението на температурите през април, снежната граница ще се вдигне в диапазона 1600-2000 метра, само че ще остане много влажно с чести превалявания.
Април 2018 бе изсъхнал и парещ, по тази причина е разумно догатката, че тази година ще е тъмен и валежен, което в композиция с топенето на многото насъбран сняг, ще увеличи риска от наводнения и кални свлачища.

Ако е хладно и влажно през април, това ще възпре нашествието на кърлежите, които предходната година провокираха същинска суматоха измежду популацията, тъй като подраниха с към 20 дни, поради устойчиви над 30 градуса след 20 април.
Наводнения от мощни стихии през май
Устойчивият североизточен транспорт, който занапред се открива, ще се усеща чак до май, като ще основава условия за мощни стихии. В долината на Чая, при Асеновград, най-опасни са тъкмо при североизточни течения, а и освен при нас, в Чирпан и Стара Загора също.
Колегите от Accuweather залагат дъждовното и несигурно време да продължи и през май. Все отново за по-голяма част от страната това е най-дъждовният месец в годината, по тази причина реализацията на такова предугаждане е по-скоро би било в границите на нормата.



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР