Снимка Булфото, архивВременно изпълняващият длъжността генерален секретар на Световния съвет

...
Снимка Булфото, архивВременно изпълняващият длъжността генерален секретар на Световния съвет
Коментари Харесай

Световният съвет на църквите пише на Ердоган за статута на Света София

Снимка Булфото, списък

Временно изпълняващият длъжността общоприет секретар на Световния съвет на църквите /ССЦ/ Йоан Саука е изразил в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган " оскърбление и паника " по отношение на решението на Турция да промени статута на " Света София " в Истанбул от музей в джамия, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Като музей, включен в международното културно завещание, " Света София " е място на неприкритост, среща и ентусиазъм за хората от всички народи ", е написал Саука в писмото, оповестено през вчерашния ден от организацията, основана в Женева.

Саука е изтъкнал, че статутът на музей е бил " мощен израз " на ангажираността на Турция във връзка с всеобщото единение и светските правила.

Храмът " Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия, а от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост.

В петък Държавният съвет /висшият административен съд в Турция/ анулира решение на министерския съвет от ноември 1934 година за преобразяване на " Света София " от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе оповестен президентски декрет за прекачване на ръководството на " Света София " към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско свещенодействие.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР