Снимка Булфото, архивВодата от язовир Камчия вече ще отива към

...
Снимка Булфото, архивВодата от язовир Камчия вече ще отива към
Коментари Харесай

Ревизоро изпълни частично заявката си: Язовир „Камчия“ е пренасочен за Бургас вече официално

Снимка Булфото, списък

Водата от язовир " Камчия " към този момент ще отива към Бургас. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро извърши отчасти поръчката си да спре водата от язовир „ Камчия “ за Варна, написа

На 14 декември той е изпратил писмо до шефовете на ВиК-Варна и ВиК-Бургас (както и до Басейнова дирекция " Черноморски регион " ) за изменение на месечния график за декември, демонстрира информация на уеб страницата на екоминистерството.

Във връзка с наличните други възможности за питейно водоснабдяване, за обезпечаване на водни количества за ВиК ЕАД Бургас, следва да бъде редуцирано водното количество за ВиК Варна ООД, като позволените за месеца 2,5 млн. куб. м се понижават на 1,5 млн. куб. м, написа Емил Димитров.

Т.е. орязването на водата за Варна е с 1 млн. куб. м, или с 40%.

Вероятно на това се дължи смяната в средноденонощния разход от язовир „ Камчия “. Според ежедневните бюлетини, до 18 декември той се движеше сред 2 и 2,2 куб. м/сек. След това спадна до 1,8 – 1,85 куб. м/сек.

Защо Ревизоро понижи водата за Варна?

В писмото си от 14 декември той се аргументира: Във връзка с ниския размер в язовир „ Камчия “, който към 14 декември 2020 година е 114,887 млн. куб. м, както и поради действително постъпващият в язовира приток – за изискванията на доста суха по мокрота година (с обезпеченост 95%), се понижава водовземането от язовира, с оглед обезпечаване на вода за предпочитано питейно-битово водоснабдяване.

За ВиК-Бургас позволеното количество за месеца остава 3,5 млн. куб. м.

Във връзка с концепцията за орязване на водата за Варна, в „ Капитал “ има любопитна обява от началото на декември.

За разлика от Бургас, Варна има два водоизточника – с изключение на „ Камчия “, посредством деривация „ Китка “, това са карстовите Девненски извори.

" Водата, която взимаме от " Камчия ", ни я отпускат [от ВиК] Бургас. Ние имаме позволение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) примерно за 2,5 млн. кубика. Бургас имат кран, който отварят към нас, да дойдат тези количества ", обяснил пред " Капитал " шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов.

Той обаче споделя и нещо доста значимо: " Няма да спрем [да взимаме вода от " Камчия]. Ние не можем да спрем, тъй като софтуерно по тази деривация не може да не се подава [вода], тъй като тя ще се скапе. Не може изцяло да се изключи. "

Това до известна степен опонира на думите на екоминистъра, че Варна ще се откаже от водата, с цел да има за Бургас. По думите на Вълканов минимално от " Камчия " за Варна ще се вземат към 400 л/сек., или над 1 млн. куб.м на месец. По график Варна получава 2,5 млн. куб.м месечно по този начин или другояче, т.е. ще има икономисване на 1,5 млн. куб.м на месец за Бургас, който пък използва по 3,5 млн. куб. м на месец, написа „ Капитал “.

В случая излиза, че Емил Димитров не употребява оптималната опция за ограничение на водата за Варна.

Промяната обаче по този начин или другояче може да коства скъпо на северния морски град.

Според Валентин Вълканов цената на водата от карстовите извори е 7 пъти по-висока от тази от „ Камчия “.

Това значи спомагателни разноски за ВиК-Варна, само че към този момент няма никакъв проект районното министерство да отпуска в допълнение средства на сдружението. Няма и да се подвига цената на водата, в случай че това не продължи две-три години, споделя Вълканов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР