снимка Булфото, архивВарненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура

...
снимка Булфото, архивВарненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура
Коментари Харесай

Задържаха търговец на имоти от Кипър, направил далавера за близо 1 млн. евро с имоти в Каварна и Шабла

снимка Булфото, списък

Варненският областен съд прегледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на кипърския жител Георгиос М. на управляващите в Кипър за водени против него наказателни производства за 10 закононарушения.

ВОС дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ до привършване на производството му по екстрадиция. Той е разгласен за интернационално търсене от правосъдните управляващи на Република Кипър въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 26.07.2018 година от Окръжен съд - Никозия.

Според наличието на ЕЗА, причина за издирването на 58-годишния мъж са осъществени 10 закононарушения: скрит план за осъществяване на закононарушение, взимане на пари с подправен предлог, кражба от представител, машинация при продажба, лъжлива договорка с недвижими парцели, подправяне, издаване на чекове без покритие, разполагане с подправен документ и узаконяване на доходи от противозаконна активност. Според наказателния кодекс на Кипър оптималното наказване за тези закононарушения е до 14г. „ отнемане от независимост “. Част от действията са наказуеми и съгласно българското законодателство.

Обявеният за търсене мъж е бил арестуван на 14 август 2018г. в I РПУ-Варна.

Според обвиняването на кипърските управляващи през интервала 2008-2016г., в качеството си на притежател на компания за покупко-продажба на недвижими парцели " Georgios Manoli And Sons Real Estate ", придобил посредством машинация сумата от  914 280 евро. Извършеното е във щета на пет кипърски жители. Обвиненият заявявал на евентуалните купувачи, че имал преференциални парцели за обмен в България – Каварна и Шабла. След като получил сумата, търсеният заречен на купувачите, че на по-късен стадий ще им издаде документи за благосъстоятелност върху парцелите, които по този начин и не издал. В различен случай търсеният получил сума пари против обещанието, че ще спомага на жертвите при вложението им в парцели на територията на България. След време обаче станало ясно, че сумата не била вложена, a Георгиос дал заричане да върне предоставената му сума. Парите по този начин и не били върнати. На други жертви търсеният издал 15 чека за покриване на задълженията, само че чековете били от закрита банкова сметка.

Днес съдът като съобрази всички показани доказателства и мнения реши, че настояването за краткотрайно задържане на Георгиос М. е съобразено с условията на Европейската спогодба за екстрадиция, както и че е налице годна заповед за арест. ВОС дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “, с цел да бъде обезпечено явяването на лицето на делото, на което ще се преглежда всъщност настояването на кипърските управляващи за екстрадицията му.Определението на съда може да се стачкува и апелира пред Апелативен съд Варна в тридневен период, считано от през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР