Снимка: Булфото, архивЦистерната, която през декември 2016 г. предизвика смъртоносна

...
Снимка: Булфото, архивЦистерната, която през декември 2016 г. предизвика смъртоносна
Коментари Харесай

Според съдебна експертиза: Взривилата се цистерна в Хитрино не е била годна за експлоатация

Снимка: Булфото, списък

Цистерната, която през декември 2016 година провокира смъртоносна детонация в Хитрино не е била годна за употреба. Това оповестяват от компанията " Булмаркет ДМ ", базирайки се на нова правосъдна експертиза и уточнявайки, че композицията не е била тяхно владеене, осведоми bTV.

``
реклама

В известието се добавя, че документът е направен от движимостите лица проф. доктор инж. Валери Стоилов от Технически Университет - София и проф. доктор инж. Симеон Ананиев от ВТУ " Тодор Каблешков " - София.

Те са направили детайлно изследване на техническото положение на пробитата вагон-цистерна, на нейните стени и дъна. Тяхното умозаключение е, че цистерната не дава отговор на интернационалните условия за транспорт рискови товари.

Експертите показват, че върху нея няма сложена маркировка, указваща датата и типа на осъщественото тестване, което е част от условията по стандарт. Последният документ е от 01.11.2013 година. Липсва печат на специалиста, провел изпитването. Не е спазена наредбата на RID, минималната дебелина на стената да не е по-малка от указаните в градивните стандарти.

Докладът им сочи, че документът на въпросната вагон-цистерна не съдържа информация за утвърдена акредитационна процедура в сходство с европейските стандарти. В експертизата излиза наяве, че дебелината на дъната на корпуса са по-малки от минимално допустимите.

Това значи, че по нея има отлагания, насъбрани от годината ѝ на произвеждане - 1971 г до 2016 година Вещите лица показват, че съгласно измерените стойности цистерната е следвало да бъде бракувана, а ремонтът на резервоара е осъществен погрешно.

Припомняме, влакова комбинация с пропан бутан на компания " Булмаркет " дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души починаха, 29 бяха ранени.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше оповестено бедствено състояние, а в цялата страна 12 декември беше ден на народен печал за жертвите от нещастието.

На 25 октомври 2017 година окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков бяха упрекнати, че са управлявали влака в нарушаване на разпоредбите.

Делото против двамата машинисти стартира на 15 януари 2018 година по съкратената процедура. Двамата не се признаха за отговорни.

Първоначалната версия за злополуката в Хитрино беше висока скорост.

На съвещанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 година бе показана тезата, че повода за огромната покруса била провокирана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е провокирала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми около тази стрелка.

През март 2019 година инженер съобщи, че остаряла цистерна, която е трябвало да отиде за скрап, е предизвикала нещастието в Хитрино. Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, евентуално нямаше да има проблеми ", изясни инженер Димов в съда.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР