Снимка Булфото, архивТол системата тръгна. Официално бе подписан договорът в

...
Снимка Булфото, архивТол системата тръгна. Официално бе подписан договорът в
Коментари Харесай

Тол системата тръгна


Снимка Булфото, списък

Тол системата потегли. Официално бе подписан договорът в Министерство на регионалното развитие с компанията победител в публичната поръчка. Строителният министър Николай Нанков посочи какъв брой дълго е чакан днешният миг. Две години процедурни игри и хватки, както той изясни, през днешния ден завършват.

Всеки ден е значим, съобщи Нанков. Според него ще се усъвършенства положението и сигурността по нашите пътища. Тол системата е по-справедлива, по думите му. 70% от приходите на винетки в АПИ идват от леките коли. В същото време тежкотоварните коли амортизират инфраструктурата. Иначе има растеж на приходите от винетки.

Златото, с което България разполага е нашето геостратегическо състояние, уточни министър Нанков. Около милиард лв. доходи за една година в бюджета на АПИ чака той след въвеждането на новата система. Сега приходите са над 300 милиона лв.. Тези повишени доходи ще разрешат да се изградят нови съвременни пътища с бюджетни средства. Новата система ще разреши гъвкаво контролиране на тежкотоварния трафик.

Повишаване на винетните стикери няма да има, увери строителният министър. Новите електронни винетки ще спестят средства. Ще има уикенд винетки, а изцяло е допустимо най-сетне да има и еднодневен стикер.

Николай Нанков акцентира,че към момента следва доста работа. Категоричен е, че ще де търси справедлив метод за тарифиране на тежкотоварния трафик за прекосяване през пътищата ни. Държавна компания ще оперира тол системата, изясни още министърът на районното развиване.

Тол системата би трябвало да се построи за 19 месеца. Работата ни стартира от тук нататък, съобщи и Михаел Вебер от консорциумът победител в поръчката. Нова година нов шанс, установи шефът на пътната организация инж. Дончо Атанасов. Това е нещо, което България от дълго време чака -модерна инфраструктура, добави той.

Атанасов даде обещание всички проблеми да се вземат решение в разговор и в оперативна конюнктура. Над 6000 километра третокласни пътища би трябвало да се ремонтират. Затова и той се надява с приходите от новата система да има пари за тях.

Припомняме, при започване на 2017 година като едно от първите си дейности като новоизбран президент Румен Радев се разгласи срещу обновяване на процедурата за възлагане на социална поръчка за тол таксите.

В профила си във фейсбук Радев осведоми, че от известие на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " от 29 декември 2016 година излиза наяве, че е обновена процедурата за възлагане на социална поръчка за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от колите над 3,5 т. Това беше и едно от първите очевидни несъгласия сред премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май 2017 година публичната поръчка бе обновена от АПИ, с цел да бъде прекъсната още веднъж единствено дни по-късно - на 22 май поради подадени на 19 май три тъжби. 

След това поръчката беше стартирана още веднъж, като на 9 октомври бе определен консорциумът " КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС ". Именно това беше името на най-вероятния победител.

Още тогава министър Николай Нанков предвижда, че сигурно поръчката ще бъде обжалвана. По-късно стана и ясно, че две от шестте компании, които участваха в тръжната процедура за реализатор на тол системата у нас, са подали тъжби.

news.bg
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР