Снимка Булфото, архивТежката зимна обстановка блокира някои от пътищата в

...
Снимка Булфото, архивТежката зимна обстановка блокира някои от пътищата в
Коментари Харесай

Рилският манастир недостъпен до спиране на валежите

Снимка Булфото, списък

Тежката зимна конюнктура блокира някои от пътищата в страната. Пътят към Рилския манастир ще остане затворен най-малко до прекъсване на преваляванията. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството, съобщи Българска телеграфна агенция.
През това време през него, през светлата част на денонощието, ще могат да минават единствено духовенството и личният състав на Светата обител. За задачата ще бъде сложена светофарна уредба със сигналист, който ще я командва. Наблюдение ще бъде осъществявано до момента в който скатът не бъде укрепен на 100 %.

Това е станало ясно по време на ревизия на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, прецизират от министерството. Днес той е бил на мястото на огромното срутище, което се задейства вследствие на интензивните превалявания през последните дни и затвори пътя от Кочериново към Рилския манастир. Нанков е направил инспекция на работата по почистване на падналата скална маса дружно с Иван Досев - член на УС на Агенция " Пътна инфраструктура ", изпълнителният шеф на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев и проф. Николай Жечев - архитект на обекта.
Предстои дотъкмяване на строително-монтажни работи, измежду които и анкериране. Изградената стена е поела огромна част от провалите от активизиралия се срутищен развой. Изпълнила е предназначението си да предотврати доста тежко компрометиране на пътния сектор и срутване на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за най-малко половин година.
На мястото е инсталирана и най-високоякостната мрежа съгласно международните стандарти - с дебелина 4 мм и растери от 80/145 мм, която задържа към звук. Според мнението на пътните експерти падналият едносъставен скален блок вследствие на преваляванията и мощното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да задържи сходен скален пай.
Проф. Николай Жечев е обяснил, че стената е издържала напора на ската. Предстои анкериране, с цел да не се получава внезапно отделяне на скални парчета. Ще бъдат сложени и 5900 м диагонални високоякостни въжета, които ще сплотяват мрежите и ще стопират рухването на скалните парчета. Това ще ограничи провалите. Третото нещо, което би трябвало да се направи, е да се получи консолидация на масива, като се създадат хоризонтални дренажи, които ще го отводняват и ще работят най-малко 3-4 години, е показал професорът.
Извършването на геоложки огледи ще продължи, с цел да се реши по какъв начин да продължи укрепването. Пораженията по асфалтовата настилка ще бъдат поправени от компанията.
Заместник-министърът е подчертал, че сигурността е най-важна и по тази причина е работено непрекъснато. Големият скален пай е отстранен от пътното платно, то е изчистено в границите на единствено няколко часа в тъмната част на денонощието. Нанков е благодарил на служащите, които в извънредно рискови условия са съумели да извършат аварийно-възстановителните мероприятия.
На въпрос дали не е трябвало да се обруши скатът, заместник-министър Нанков е коментирал, че унищожаване на целия скален блок би задействало 600-метрово свлачище.
По информация от Национален институт по метеорология и хидрология се чака климатичната конюнктура да остане непроменена до сряда - с затруднения и предстоящи значителни превалявания и сняг в по-високите места, главно в западна България. Очаква се вследствие на това и на други места да се проявят свлачищни и срутищни процеси.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР