Снимка Булфото, архивТази прогноза направи във фейсбук математикът проф. Николай

...
Снимка Булфото, архивТази прогноза направи във фейсбук математикът проф. Николай
Коментари Харесай

Николай Витанов: Това е положението, тотален локдаун не се очаква

Снимка Булфото, списък

Тази прогноза направи във фейсбук математикът проф. Николай Витанов.
 

Ето какво написа той във фейсбук: 

Изборите идат, а цялостен локдаун няма ли - няма. Изненадани ли сте вие, които постоянно четете тези разбори. Не сте несъмнено. Това е ситуацията, цялостен локдаун не се чака. ТОТАЛЕН ЛОКДАУН - ЙОК.

След пречупения тренд в броя на записаните нови случаи се чака изкривяване на трендовете на дейните случаи и на смъртността. Това се чака да стане в седмицата сред 14-ти и 21-ви ноември.

" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 05 ноември 2021 година

Това е последната сводка, преди да потегли за чужбина. Ще се върна на 13-ти ноември вечерта, на 14-ти евентуално няма да мога да пиша заради натрупали се незабавни неща за извършване, така, че идващият разбор се чака да е на 15-ти ноември.

Бих желал да благодаря на всички, които ме предложиха за най-любим български академик. Те бяха талкова доста, че дори влязох в седмицата в предаването нощес по Българска национална телевизия. Благодаря доста за това отношение! За мене е чест, още повече, че това идва след напъните на няколко учения по математика да провалят избора ми за член-кореспондент на Българска академия на науките. Което и съумяха да създадат. Между другото и ген. Мутафчийски не беше определен. Но да оставим това настрани към този момент.

Повече информация за претендентите могете да намерите на

Там може да гласувате и за един от претендентите. Като погледнете моето клипче, ще видите, че чакам да не печеля. Но то е един подобен миг, в който може да ми покажете, че мога и да греша в прогнозите. Все отново - един е който не бърка и той е високо в небето и нищо не споделя.

Следва анализът.

Вторичния пик мина през октомври, както си беше предсказано (от един единствен човек обаче, нали така).

Сега сме в долината на рева и като гледате умрелите, разбирате за какво го нарекох по този начин този период.

След пречупения тренд в броя на записаните нови случаи се чака изкривяване на трендовете на дейните случаи и на смъртността. Това се чака да стане в седмицата сред 14-ти и 21-ви ноември. Тоест, тогава се чака да забележим намаляащ брой умряли дневно (вторниците не ги броим) и намаляващ брой дейни случаи, т.е. начало на разтоварване на здравната система.

Вчера писах едно ориентировъчно число за упования оптимален брой на дейните случаи. Да поясня тук нещо. Думата, която написах бе ОРИЕНТИРОВЪЧНО, а не ПРОГНОЗНО, нали по този начин. Ориентировъчното число отразава изчислявания най-лош сюжет и е за информация на хората на първа линия и шефовете на лечебни заведения какво най-лошо могат да чакат, та да имат едно мислено. Прогнозното число отразява тъй-наречения реален сюжет и е по-малко от ориентировъчното.

Изписах една кофа мастило да ви обясня това и отново не съм сигурен, че няма да се откри нЕкой злобар, дето да реве като теле по въпроса, че видите ли ориентировъчното число на Витанов било над действителното. Ами то тъкмо това се чака и да стане - ориентировъчното число да е над действителното и да има телешки плач.

Какво се чака да стане откакто трендовете се пречупят. Кратък интервал на стесняване на болестта и след това излизаме на правата водеща към коледните празници. Там - през вчерашния ден ви писах за опашката на мечката. Хейтърите незабавно завиха - мечките нямали опашки. Тъй, така, що не погледнете по-внимателно. Имат, само че са толкоз къси, че единствено глупак би се доближил толкоз, че да дърпа на мечката опашката. Вчера ви писах, че има групи в българското общество, които могат да опитат да пернат опашката на спящата мечка на отслабващото дифузно разпространяване.

Има и то броят на хората в тези групи не е дребен. Ей в този момент ще видите, като продължи малко намаляването и като изпълзят " потенциалите " с ония теорийки, дето изтекоха в тоалетната, да ви ги завият в целофан и да ви ги продават за шоколад.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.11. Шести ден под 1.3, обсегът на болестта пораства, само че растежът към този момент е муден. Това се и чака да продължи, до момента в който съм в чужбина.

Статистика за смъртността (данни от уеб страницата https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 24 755

Починали ноември 2021 - 756 – (за 4 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко мнения като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Следват картите.

Най-напред картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава комплицирана - 27 области се чака да са на равнище 4, през тази вълна Кърджали е встрани от общата танденция и не се чака въобще да се дотътри до равнище 4. Тук дребен коментар. Когато една област е покрай границата сред две равнища е малко мъчно да се предвижда къде ще е в идващите дни.

Прогнозата си има акуратност и границата сред равнищата може да попадне в границите на предстоящата неточност. Това един път го обяснявах тук - писах ви, че в тези случаи региона би трябвало да се оцветява с раиран цвят на райета от цветовете от двете страни на съответната граница. Не го вършим, тъй като някои хора ще се объркат - какво пък е това на райета в Кърджали да вземем за пример. Това е едно от неудобствата де се вършат карти, на които всяка област е в един цвят.

Сега, откакто го пиша към този момент повторно това, се надявам да няма към този момент плач, за какво региона е с един цвят, а действително цветът е различен. Ами тъй като е близо да границата сред две зони и няма да си играем да я вършим на райета. Прогнозата си има предстояща неточност и тая неточност може да стане забележима около границата сред две зони.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблематичната област в западна България се възвърне.

Пиша си аз, не и помагайте, все едно, че пиша - помагайте и. Та през днешния ден да взима да напиша - добре, помагайте и да пораства, та да се задейства резултата - Ти ли ша ми каиш на менИ, бе и повишаването на проблематичната зона да спре.

Изборите идат, а цялостен локдаун няма ли няма. Изненадани ле сте вие, които постоянно четете тези разбори. Не сте несъмнено. Това е ситуацията, цялостен локдаун не се чака. Като се върна от командиравка отново ще обсъдим тая тематика.

ТОТАЛЕН ЛОКДАУН - ЙОК.

Картата на риска по нашата методология си е отново напълно виолетова. Обстановката се поотпуска, само че продължава да е неприятна. Пак да пиша - до момента в който се върна, по-лошо от това, което е, не се чака да стане. Правете каквото желаете, ходете, където желаете. Но стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора.

Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)

Пазете се.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР