Снимка Булфото, архивСвободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за

...
Снимка Булфото, архивСвободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за
Коментари Харесай

Властта срещу Airbnb и подобни: иска и филтър в нета при нарушения

Снимка Булфото, списък

Свободното краткосрочно предложение на стаи и жилища за посетители, които не са категорично сертифицирани като места за настаняване съгласно Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и така нататък, да бъде неразрешено и глобено. А неспазването на това изискване при " систематични нарушавания " да може да докара в това число до прекъсване на достъпа до съответните интернет уеб сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат, написа clubz.bg. 

Такава смяна в Закона за туризма са внесли депутатите от властта Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) с предложенията за промени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 година Поправката се прави по обичания от години на ръководещите метод -  между две четения на различен законодателен акт, като по този начин се заобикаля цялостната процедура за приемане на нови законови разпореждания и минаването им през пленарната зала два пъти с опция за възражения и редакция.
 
Стоянова и Симеонов оферират първо допълнение в текста, който споделя кой може да прави хотелиерство. Към момента стаи и къщи за посетители могат да отдават лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, в случай че местата за предоставяне чартърен са част от жилището, което населяват. С поправката, в случай че бъде призната, това право ще се дава и за жилища за посетители, в които наемодателят не живее. Редакцията звучи като " либерализиране " на закона, само че след него следват още промени. 

Създава се нова алинея към член 113 от Закона за туризма, която гласи: 

" Онлайн могат да се оферират туристически услуги единствено за категоризирани места за настаняване, в това число посредством електронна платформа, която свързва консуматори на туристически услуги и лицата, които ги дават ".

Простичко казано - в случай че сте притежател на апартамент, в който не живеете - към този момент можете да го отдавате на туристи и без да сте регистриран търговец. Но в случай че апартаментът не е сертифициран за туристическа услуга и го пуснете в някоя от известните онлайн платформи - това към този момент ще ви прави извършител и ще подлежите на глоба. Нарушител ще е и платформата, която го е позволила.

Според Закона за туризма жилищата, стаите и къщите за посетители са туристически обекти от клас Б. За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е парцелът, напомнят в претекстовете си вносителите. Има условия за слагане на табели, оповестяване на цени и така нататък, има и такса - сега е по 10 лева на легло. Ако предлаганите нови текстове в закона станат факт с приемането на държавния бюджет, то всички лица, отдаващи жилища и стаи за посетители в известните платформи онлайн, ще имат 3 месеца да узаконят активността си като наемодатели. 
 
Менда Стоянова и Валери Симеонов оферират глобите за извършители на предлагания нов режим да са следните (нов член 231 в Защитена територия - б.р.): 

" Който предлага туристическа услуга или позволява включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (...) се санкционира с санкция в размер на от 500 до 5000 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица се постанова имуществена глоба в размер от 1000 до 10 000 лева "

При наново нарушаване " санкцията е в размер от 5000 до 8000  лв, а имуществената глоба - от 10 000 до 15 000 лева. 

Това би трябвало да значи, че на наказване ще подлежат и отдаващите парцел чартърен за туристи, и онлайн платформите, в случай че разрешат при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. 

Двамата законотворци стигат и по-далеч в рестриктивните мерки на онлайн платформите за търсене на хотелски услуги - предлага се опция достъпът до даден уебсайт да бъде отсечен за потребителите, в случай че са установени " систематични нарушавания " на описаните дотук правила: 

" При систематични нарушавания (на новия член 231 според текста на измененията, препоръчани от Стоянова и Симеонов - б.р.) министърът на туризма подава желаете до ръководителя на Софийския областен съд да постанови всички предприятия, предоставящи публични електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници ", гласи предлагането.

Ако това бъде признато - то съдът ще има 72-часов период да се произнесе. А интернет доставчиците ще би трябвало да отрежат достъпа до " обвинените " уеб сайтове в период от 24 часа от публикуването на разпореждането на съда в уеб страницата на Министерството на туризма. В Закона за туризма написа категорично и що е то " редовно нарушаване " - поради каквото може да се стигне до пречистване на интернет наличие, в случай че предложенията на тандема Стоянова/Симеонов минат: 

" Системно нарушаване " е налице, когато в двугодишен период са осъществени три или повече административни нарушавания на този закон.

В претекстовете на двамата депутати от ръководещата коалиция е категорично записано, че концепциите им са точно поради все по-голямата известност на предлагането и наемането на такива парцели за настаняване.

" През последните години се следи " взрив " в отдаването на жилища за кратковременен наем и търсенето им посредством разнообразни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Фейсбук групи и така нататък Тази активност съставлява деен бизнес, в който вземат участие три страни: хазяин (в множеството случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за персонални жилищни нужди), медиатор (електронна платформа, посредством която се реализира отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ консуматори на услугата. По създание тя е даване на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в множеството случаи протича без съблюдаване на Закона за туризма, в който е очакван ред за даване на този тип услуги. ", пишат Стоянова и Симеонов. 

От обясненията им излиза наяве, че в случай че препоръчаните ремонти минат, то отдаваните жилища и стаи за настаняване, както и отдаващите ги, въпреки да не са търговци по смисъла на закона, ще би трябвало да влязат в Националния туристически указател и да станат част от Единната система за туристическа информация. 

" Целта на препоръчаните промени не е да се лимитират продажбите през електронните платформи. Напротив - многообразието в туристическото предложение е значимо изискване за атрактивността на туристическата дестинация, само че е абсолютно належащо да се основат условия и предпоставки за наложително съблюдаване на законодателството в икономическата активност, да се обезпечи равнопоставеност на другите снабдители на туристически услуги, да е налице опция за проследимост на икономическите резултати, да има гаранция за удоволетвореност на потребителите ", заявяват още вносителите.

Не е разказано каква неравнопоставеност и в чий ущърб виждат Стоянова и Симеонов. В последните месеци освен в България, само че и в други страни от Европейски Съюз обичайният туристически бизнес, а и политиците, желаят регулации за огромните платформи, които оферират краткосрочни наеми с туристическа цел. През септември стана ясно, че в Румъния се приготвя сходен законопроект, претенции за явен правилник имаше във Виена, а 10 европейски града желаеха публично помощ от Европейски Съюз против " монопола " на Airbnb на пазара на жилища. Отвореното писмо на градския съвет на Амстердам е подписано още от Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена. В него се показва, че платформи като Airbnb, макар че настояват, че желаят да си сътрудничат с локалните управляващи, „ на процедура не го вършат или го вършат единствено на доброволни начала “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР