Снимка Булфото, архивСлед като през пролетта инфекциите с Ковид-19 във

...
Снимка Булфото, архивСлед като през пролетта инфекциите с Ковид-19 във
Коментари Харесай

Ен Ейч Ес Екс: Mобилното приложение за проследяване на COVID-19 не промени значително ситуацията въпреки надеждите

Снимка Булфото, списък

След като напролет инфекциите с Ковид-19 във Англия се усилиха много, държавното управление прибягна до вид, който се надяваше да промени радикално обстановката - приложение за смарт телефони, което да автоматизира част от работата чиновниците, занимаващи се с следене на контактните лица на носителите на ковид, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Историята на мобилното приложение за Ковид-19 на Националната здравна работа на Англия (NHS COVID-19 App) стартира на 7 март, на която трима учени от Оксфорд се срещат с представители на софтуерния отдел на здравната работа, Ен Ейч Ес Екс (NHSX). Учените показват разбор, съгласно който единствено с физическо следене на контактите епидемията няма да бъде овладяна.

" С оглед на заразността на тежкия изострен респираторен синдром ковид 2 (SARS-CoV-2) и високата степен на предаване от предсимптоматични лица управлението на епидемията с физическо следене на контактите ще бъде доста мъчно ", заключиха учените от Оксфорд в отчет, оповестен два месеца по-късно в списание " Сайънс ".

Изследователите от Оксфорд смятаха, че приложението за смарт телефони може да помогне за следенето на лица, които не са знаели, че са инфектирани - и че своевременното им алармиране може да понижи и даже да спре епидемията, в случай че приложението се употребява от задоволително доста хора. Само броени дни след срещата Ен Ейч Ес Екс стартира процедура за непосредствено подписване на контракти (тоест без социална поръчка) за милиони долари за създаване на сходно приложение, демонстрират държавни документи.

През идващите седмици министрите започнаха да гледат на технологията като на метод за излизане на Англия от карантината, оповестена от 23 март. На брифинг за ковид на " Даунинг стрийт " на 12 април здравният министър Мат Ханкок разгласи, че е почнало изпробването на " идната стъпка " на държавното управление - ново приложение на Националната здравна работа за следене на контактни лица.

Той изясни, че хората могат да употребяват приложението, с цел да оповестят, че не се усещат добре, а то анонимно ще алармира на другите си консуматори, които неотдавна са имали непосредствен контакт с тях. На 28 април Ханкок разгласи, че чака приложението да бъде готово доникъде на май.

В частни диалози някои откриватели, предложили приложението, показаха неразбиране, че на 12 март държавното управление е спряло всеобщото тестване, решение, което съгласно тях понижава успеваемостта на приложението и на системата на публичното опазване на здравето въобще. " Още през цялото време напълно ясно дадохме да се разбере, че това нещо би трябвало да върви ръка за ръка с тестването ", сподели пред Ройтерс Дейвид Бонсал, академик от Оксфорд, който се занимава с клинични проучвания и е участвал на срещата на 7 март.

Някъде при започване на май транспортният министър Грант Шапс публично заяви, че приложението към този момент се тества на британския остров Уайт. " По-късно този месец това приложение ще бъде публично показано и ще стане налично за необятната общност, несъмнено, при изискване, че пробният му интервал е сполучлив ", сподели той. " Това е прелестна опция да пресечем по-нататъшното разпространяване на епидемията ", добави Шапс.

Пат Гелсингър, изпълнителен шеф на " Ви Ем уер ", софтуерна компания от Силициевата котловина, наета да създаде приложението, съобщи следното на 8 май пред телевизия " Фокс Бизнес ": " Казвам ви, съгласно нас това е най-хубавото приложение в света и в действителност сме разчувствани от обстоятелството, че ще работим с Националната здравна работа на Англия за внедряването му ".

Но някъде към края на май държавното управление към този момент беше почнало да омаловажава приложението. В изявление за " Скай нюз " Ханкок го дефинира като " потребно ", само че добави, че обичайният способ на следене на контактните лица би трябвало да бъде с преимущество. Цитирайки изявление на различен представител на управляващите, той сподели: " То е черешката на тортата, само че не и самата торта ".

Зад кулисите обаче при изпробването на приложението в Ен Ейч Ес Екс са разкрили съществени механически проблеми.

Националната здравна работа на Англия беше избрала разновидността да създаде приложение, което да събира данни и да ги съхранява на централизирани сървъри, които да могат да се употребяват от здравните органи и епидемиолозите, с цел да учат заболяването. То разчита на технологията блутут, с цел да откри кой неотдавна е бил покрай някого, показал признаци, и с каква дълготрайност е бил контактът.

Изпитателите от Ен Ейч Ес Екс са открили, че приложението съумява да засече три четвърти от близките смарт телефони, употребяващи операционната система Андроид на Google, само че от време на време разпознава едвам 4 % от айфоните на Епъл, съгласно държавни представители. Проблемът е, че на устройствата на Епъл приложението неведнъж не може да употребява блутут заради решение на разработчиците от Епъл за запазване на персоналната информация на потребителя и по-дълъг живот на батерията.

Този проблем не е загадка. През април Епъл и Google взаимно оповестиха, че ще разработят програмен продукт, който да усъвършенства потреблението на блутут от приложенията за следене на контакти. Но за запазване на персоналната информация на потребителите този програмен продукт ще работи единствено за приложения, които съхраняват данни на телефона, а не на централизирани сървъри. Не по този начин обаче работи приложението на Ен Ейч Ес Екс.

Британското държавно управление настоя, че е създало сполучлив метод за превъзмогване на казуса с Епъл. Това обаче не се е сторило безапелационно на всички. Правозащитната организация " Прайвъси интернешънъл ", която при започване на май беше тествала приложението, " откри, че то не работи, както би трябвало, на айфони ", сподели пред Ройтерс Гюс Хосейн, изпълнителен шеф на организацията. Но заради уверенията на държавното управление, съобщи той, " просто взехме решение, че вършим нещо не както би трябвало ".

Други страни, измежду които Германия, взеха решение, че ще трансформират приложенията си по този начин, че да работят със софтуерното решение на Епъл и Google. Това обаче породи нов проблем с английското приложение - то най-вероятно няма да бъде съвместимо с доста от другите приложения за следене на контактните, тъй че английските туристи няма да бъдат известявани, в случай че са били изложени на контакт с вируса.

На 18 юни, седмици след приключването на планувания период за формалното показване на английското приложение, представителите на държавното управление направиха завой на 180 градуса и оповестиха, че изпробването на приложението на о-в Уайт се приключва, а вместо това ще бъде изработен опит за основаване на такова, което да работи с технологията на Google и Епъл. Работата по него към този момент стартира, като са взети поради извлечените от изпробването на предходното приложение поучения, прибавиха те.

Ен Ейч Ес Екс препрати въпросите за първичното приложение към министерството на опазването на здравето, което от своя страна съобщи: " Разработването на ефикасна технология за следене на контактните лица е предизвикателство за доста страни по света и към този момент няма решение, което да е задоволително тъкмо при оценката на дистанцията, идентифицирането на останалите консуматори и изчисляването на продължителността (на контакта), все наложителни условия при установяването на контактни лица ".

Говорител на " Ви Ем уер " съобщи, че компанията " се гордее с работата, който е свършила и продължава да прави за създаване в най-кратки периоди на приложение, което да бъде потребно за напъните на английските управляващи за следене на контактните лица и осъществяването на проби (за коронавируса) ".

Правителствен представител изрази убеденост, че приложението ще бъде готово до есента или зимата - въпреки че, както разясни той, изначало то може въобще да не съдържа функционалност за следене на контактните лица, а да предлага други услуги, които следва да бъдат конкретизирани.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР