Снимка Булфото, архивСлед като преди няколко години мина модата на

...
Снимка Булфото, архивСлед като преди няколко години мина модата на
Коментари Харесай

Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна

Снимка Булфото, списък

След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, евентуално кръстени на Надал.
 
Приятно ми е, Амбър-Рос. Вероятно след десетина години едно детенце ще се среща по този метод с бъдещите гаджета. Мама и тати са определили още през днешния ден името му и евентуално ориста, в случай че считаме, че името предопределя нея, написа в. „ Стандарт “.

Институтът по български език на Българска академия на науките следи в последните години всички промени в българските имена. И констатациите му са, че все по-често идват двусъставни имена или такива, които се състоят единствено от три букви. Иванка да вземем за пример участва единствено в няколко села в Пловдивско, само че на нейно място идва Ваяна. За първи път даже най-харесваната Мария отива на трето място, а на второ се изстрелва Никол. Първа, както е от няколко години насам, се оказва Виктория. При момчетата отличник продължава да е Александър, а втори е Георги, споделя професор Анна Чолева от Института за българския език. За първи път на челни позиции излиза името Борис, което е измежду първите 10.

За сметка на това в родния ни език се пораждат имена, които не сме и чували. Едно от редките имена, които са се появили в регистъра в последните години, е Амбър-Рос. Хитове са също Авелия, Деметра, Лорейн, Тамира, Таная, Алая, Ария. В същото време обаче родители от ден на ден качват на челни позиции името Елена, показва проф. Чолева. Родители реанимират и по-стари имена в нов вид – Красиминдра и Зоринела.

По нейните думи, от ден на ден се кръщават деца на артисти или спортисти. След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, евентуално кръстени на Надал. За първи път момченца се кръщават и на владетели – има няколко дечица, които в последните години са наречени „ Кан “, а не „ Хан “. Впрочем, допустимо е те да са наименовани на курорта, а не на купата.

Според проф. Чолева родителите в последните години избират най-много трибуквени имена за децата. Хитове са Ада и Рая, както и Ася, Мия, Дея, Тея, Ива. Много известно е името Алекс както за момиче, по този начин и за момче. Калина и Ема също са измежду българските имена, които се завръщат на върха.

В същото време най-популярното българско име Иван изостава едвам на 13-о място, като бива изпреварено от Калоян /добрия Иван/.

Все повече обаче са странните наименования на българчета, които избират родителите им. Ако в предходни години Иван-Асен бе нещо обикновено, в този момент срещаме Стоимен-Лука, Виктор-Емануил, Спас-Петър и Максимус – Роже. Все повече родители кръщават децата си и на Рафаел Надал, а към този момент има имена като Атила и Вергилий. Продължават да се появяват и фешън имена, свързани с историята ни – да вземем за пример Боил, Борил, Статул, споделя проф. Чолева. Родители кръщават и децата си на артисти и артисти – имаме Джъстин /на Джъстин Бийбър/ и Стейтъм /на Джейсъм Стейтъм/. Все още се появяват и имена като Живеслава, Живодара и Живодар.

По времето на соца имаше специфични описи, от които родителите да избират имена на децата. Хит бяха Албените, Милените и Десиславите. При момчетата основните имена бяха Иван и Георги. Забраняваха Моника – учителка по литература, която желала да кръсти детето си с това име, получила рекомендация от партийния комитет „ Другарко, ще ви позволим да е най-малко Габриела, само че Моника няма по какъв начин да стане “. В рамките на последната година шлагерът бе „ Крисия “ заради красивото дете с вълшебен глас, което омайност цяла България. А в ромските общности най-често срещаните имена са Исус или Христос, които не престават да шестват в мрежата.

От Института по български език не престават да настояват, че от езика ни в последните години са изчезнали имена като Найден, Найда, Таско, Минко. От идващите години учените към този момент няма да получават информация от ЕСГРАОН поради промени в Закона за персоналните данни, уточни проф. Чолева.

По нейните думи, Мариите са били най-вече през 30-те години. В последните 10 години палмата на шампионата държат Виктория и Александър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР