Снимка Булфото, архивСлед изготвянето на изравнителните сметки за отоплителния сезон

...
Снимка Булфото, архивСлед изготвянето на изравнителните сметки за отоплителния сезон
Коментари Харесай

КЕВР: Топлофикация София писала по-ниски сметки за три зимни месеца

Снимка Булфото, списък

След правенето на изравнителните сметки за отоплителния сезон " Топлофикация София " ЕАД трябва да показа на всички клиенти в тестваните жилищни здания информация за действително изразходваната от тях и фактурирана топлинна сила за интервала декември 2019 – март 2020 г, както и дължимите суми от корекции.

Информация за това следва да бъде предоставена и в Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР), оповестиха от енергийния регулатор. В период до 30.07.2020 година сдружението е задължено да осведоми всички свои консуматори по отношение на осъществяването на Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент, с която се регламентира въвеждането на уреди за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечен доклад. В същия период «Топлофикация София “ е належащо да провежда и организира осведомителна акция по отношение на въведената интегрирана осведомителна система ERP SAP.

Посочените наложителни инструкции са дадени в отчета на КЕВР след завършилата изключителна инспекция на " Топлофикация София “ ЕАД “, разпоредена от ръководителя на КЕВР във връзка със сигнали за повишени сметки за топлинна сила за м. март 2020 година на клиенти на сдружението. В едноседмичен период след приключването на дадените периоди „ Топлофикация София “ ЕАД следва да показа на КЕВР доказателства за тяхното осъществяване.

В отчета от инспекцията се показва, че главната задача на проверяващия екип е била да установи  дали „ Топлофикация София “ ЕАД извършва издадената й от КЕВР лицензия за транспорт на топлинна сила.  Проверени и оценени са и данните за количествата топлинна сила, която е била доставена и фактурирана на клиентите както през интервала декември 2019 – март 2020 година, по този начин и през м. март 2020 година За тези интервали специалистите на КЕВР са изискали от сдружението и подробна информация за потреблението и начислената топлинна сила в 12 случайно определени топлофицирани здания в разнообразни региони на столицата, в това число и етажна благосъстоятелност, където  клиенти са подали тъжби за начислените им суми .

Проверката откри, че нормативната уредба дава опция на клиентите в здания етажна благосъстоятелност независимо да изберат метода, по който в техните месечни фактури да бъде начислявана употребената топлинна сила - по действителен доклад на средствата за дялово систематизиране в парцелите им, или по планирани данни, на база действително регистрирано ползване за предходния регистриран интервал.  Отчетено е, че към 2020 година единствено 6 % от битовите клиенти на „ Топлофикация София “ ЕАД са на действителен месечен доклад, а 94 % от потребителите - на планиран доклад.  И в двата случая количествата начислена топлинна сила в сгради-етажна благосъстоятелност се дефинират според Методиката към Наредбата за топлоснабдяването на Министерство на енергетиката. Съществено е събитието, че месечните сметки, изготвяни по планирани данни, се образуват, от една страна – от сила за отопление, отразяваща действителното ползване в парцела през последния регистриран интервал, поправена с коефициент, отразяващ смяната в потреблението в постройката и климатичните условия, а въпреки това – от сила за затопляне на вода за битови потребности, която не регистрира климатичните фактори и действително регистрираната в абонатната станция топлинна сила.

При тестваните абонатни станции, обособени клиенти в жилищни здания и тъжби на клиенти инспекцията установи, че:

За всеки месец от декември 2019 година до февруари 2020 година в това число, сдружението е фактурирало на клиентите си  приблизително с към 15% топлинна сила по-малко от действително потребената . За тези три месеца клиентите на сдружението са получили надлежно по-ниски сметки.

През годините топлофикациите са задлъжнели доста, по тази причина подвигат цената, само че през днешния ден ще излязат да изясняват за цената. Това съобщи министър председателят...

За м. март 2020 година, фактурираната на клиентите топлинна сила е била  с към 12% повече от действително доставената в абонатните станции, надлежно и сметките на потребителите са били по-високи.

Този метод на фактуриране цели да бъдат облекчени сметките на клиентите през най-студените зимни месеци и се ползва през всеки отоплителен сезон, на съображение на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност.

Цената на топлинната сила за м. март 2020 година е с 2,84 лева по-висока от тази за м.март 2019 година (Съгласно Решение № Ц-18 от 01.07.2019 година - 95,64 лева./MWh, без Данък добавена стойност и според Решение № Ц-15 от 01.10.2018 година -92,80 лева./MWh без ДДС)

Данните от инспекцията демонстрират, че за интервала декември 2019 - март 2020 година в това число, „ Топлофикация София “ ЕАД е фактурирала на клиентите по-малко от потребената от тях топлинна сила. Проверката откри, че месечните сметки на клиентите са направени от сдружението при съблюдаване на условията на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност. В годишните си изравнителни сметки клиентите на планиран доклад ще получат преизчисление на сумите за всеки месец от миналия регистриран интервал, като в тях ще бъде отразено действителното ползване и съответната цена на топлинната сила.

Обобщените констатации от инспекцията демонстрират, че не са открити нарушавания от страна на “Топлофикация София ” EАД на издадената на сдружението Лицензия за активността „ транспорт на топлинна сила “ на територията на гр. София и на Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности, утвърдени с Решение №ОУ-1 от 27.06.2016 година на КЕВР.

Топлинната сила да нарастне с към 22 % от 1 юли 2020 година по отношение на в този момент настоящата си цена, която бе изменена през май, плануват о...

В умозаключение на отчета от осъществената инспекция се показва, че случаи на неточно и ненапълно изнасяне и пояснение на обстоятелства и условия са съдействали в публичното пространство да възникне напрежение. В резултат на това в забележителна степен бяха основани неоправдани упования и част от потребителите бяха подведени. Към институциите и особено към КЕВР, бяха подадени огромен брой тъжби и възражения, които в главната си част бяха отвън нейните пълномощия.

 

 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се реги
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР