Снимка: Булфото, архивСделката за закупуването на два военни кораба за

...
Снимка: Булфото, архивСделката за закупуването на два военни кораба за
Коментари Харесай

Италианци искат парламентът на България да провери сделката за милиард покупката на два военни кораба

Снимка: Булфото, списък

Сделката за закупуването на два военни кораба за Военноморски сили на България е обгърната в мистерия.

Дни преди държавното управление да подпише милиардният контракт за покупката на два нови патрулни кораба с немската компания " Люрсен " (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), конфликтът сред изгубилата италианска корабостроителницa " Финкантиери " (Fincantieri) и военното министерство ескалира. 

Миналата седмица Министерският съвет утвърди на закрито съвещание проектодоговора, макар че съгласно италианците в процедурата има груби нарушавания. Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна отговори на парламентарен въпрос по тематиката, в който изясни, че офертата на  " Финкантиери " не е била предпочетена, защото не влиза във финансовата рамка на плана от близо 1 милиарда лв., написа mediapool.bg. 

Каракачанов представя публично известна последователност на плана, като в нея твърди, че договарянията с немската компания са извършени от 23 септември до 7 октомври.

Италианската компания обаче още веднъж удостовери позицията си, че процедурата е компрометирана и повдигна серия въпроси, като упорства те да бъдат тествани от парламентарна комисия. 

Цялата картина към договорката се добавя и от изказванията на Каракачанов, че избрани среди се пробват да провалят плана. Той обаче не е конкретизирал кои са тези среди.

Така това е следващата огромна военна договорка към която се заформя сериозен скандал. Плановете на министерството са в границите на тази седмица договорът с " Люрсен " да бъде подписан. 

Цената

Пълномощникът  на компанията адв. Методи Методиев показва в своя позиция до медиите, че Каракачанов е пропуснал да удостовери, че офертата на компанията е оценена с най-голям брой точки по всички критерии: механически, индикатор, индустриално съдействие, цена. 

Военният министър показва обаче, че даже след актуализиране на италианската оферта те не е влизала в бюджетните рамки на плана.

Кога са извършени договарянията? 

Въпросът по кое време са извършени договарянията е значим, защото италианците оспорват процедурата несполучливо пред Върховния административен съд (ВАС). Съдът е отказал да гледа делото, защото е обвързвано с решение на Министерски съвет, което е в директна връзка с националната сигурност и не предстои на правосъден надзор.

Военният министър обаче няма право да води договаряния до привършване на правосъдното дело на 28 август 2020 година. 

Сега адв. Методи Методиев оспорва изказванието на Каракачанов, че договарянията са почнали чак на 23 септември, като ползва в доказателство негови медийни изказвания. Действително Каракачанов е цитиран от доста медии, че договарянията стартират на 15 юни.

Подизпълнителят 

" Финкантиери " повдига и въпросът възможно ли е участник в процедурата след това да става подизпълнител на спечелил различен участник.

Към поръчката интерес имаше и българската компания " Делфин ", която в началото се смяташе за любимец. В последна сметка обаче тя не подаде оферта. 

Сега се чака, че българската компания ще е подизпълнител на " Люрсен ". 

Без реакция  

Италианската компания твърди, че немската ѝ конкурентна компания е " направила груби нарушавания " на разпоредбите по процедурата, само че не могат да ги посочат съответно, тъй като съставляват " военна конфиденциална информация ". 

" Финкантиери " твърди, че за тях е уведомила премиера, военния министър и Върховен административен съд, само че всички са пренебрегнали жалбите им.

В последна сметка от компанията са подали и сигнал до Народното събрание и се надяват въпросът да бъде тестван от краткотрайна парламентарна комисия. 

Как се стигна до тук?

Проектът се готви от доста години, като мина през разнообразни стадии.

Първоначално за любимец в плана за новите кораби се смяташе точно българската компания " МТГ – Делфин ", само че тя изненадващо се отхвърли да взе участие независимо в плана и не подаде оферта.

Така публични предложения подадоха единствено " Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG " и италианската " Fincantieri ".

От компанията не разясниха публично решението си, само че от МО обясниха, че то се дължи на понижената стойност на плана.

Първоначално той бе за 820 млн. лв., само че без Данък добавена стойност. Сега данъкът към този момент е включен в общия бюджет.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР