Снимка Булфото, архивСамо за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни

...
Снимка Булфото, архивСамо за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни
Коментари Харесай

До 2050 г. повече жеги и наводнения в градовете

Снимка Булфото, списък

Само за 30 години опасността от горещини, крайбрежни наводнения, сривове в енергийните системи и дефицит на вода и храна ще се усили фрапантно в градовете по света, в случай че не бъдат взети съответни ограничения за ограничение на излъчванията на парниковите газове, съобщи Ройтерс, базирайки се на резултатите от ново проучване.

Проучването е осъществено по поръчка на интернационалната организацията С40 Ситис, сплотяваща водещи градове по света и ангажирана с битката против климатичните промени. Изследването е направено от консорциума " Ърбан клаймит обмен рисърч нетуърк " (UCCRN) със седалище в Ню Йорк. За задачите му експертите са анализирали данни за над 2500 града и са планували евентуалните бъдещи условия, в случай че парниковите излъчвания продължат да се усилват с актуалните темпове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проучването демонстрира да вземем за пример, че в наши дни над 200 милиона души в 350 града по света три месеца годишно са изложени на непоносими горещини със междинни дневни температурни стойности, достигащи 35 градуса Целзий.

Ако не бъдат взети съответни ограничения за разрешаване на казуса с парниковите газове, специалистите предвиждат, че до 2050 година над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят сходни условия.

Броят на хората, които живеят в беднотия и в същото време понасят " брутални " жеги, нормално без климатици, ще се усили десетократно, предизвестяват учените.

" Време е да се събудим ", споделя Кевин Остин от C40 Ситис в границите на интернационална среща в Кейптаун, РЮА, отдадена на приспособяването към климатичните промени.

Наред с ограниченията за понижаване на излъчванията на парникови газове, градовете могат да подхващат дейности, ориентирани непосредствено към рисковете. В Сеул да вземем за пример е отстранена оживена централна улична артерия и е обезпечен достъп на река. Резултатът - намаление на топлината в града с половин градус Целзий. В столицата на Република Корея също така са засадени над 16 милиона дървета и са основани специфични места за разхлаждане, които могат да се употребяват при неналичието на климатици.

" Искаме да окуражим градовете да възприемат повече сходни решения и да ги осъществят допустимо най-бързо ", добавя Остин.

Изследването демонстрира още, че битката на града хазаин Кейптаун с дефицита на вода вследствие на сушата ще продължи интензивно. Достъпът до вода на над 650 милиона души в 500 града, измежду които Сао Пауло и Техеран, се чака да бъде стеснен до 2050 година

Много наранени от този проблем градове възнамеряват въвеждането на предел за на ден ползване на вода - 200 литра на човек в Лос Анджелис, да вземем за пример, и 155 литра в Мелбърн. Заради сушата в Кейптаун към този момент е въведен дневен предел от едвам 50 литра.

По данни на Американския геоложки институт средностатистическият гражданин на Съединени американски щати употребява минимум 300 литра вода на ден.

Специалистите предвиждат още, че доникъде на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения вследствие на рискови климатични проявления и повишаване на морското ниво. Сериозните наводнения съставляват сериозна опасност и за локалните енергийни системи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР