Снимка Булфото, архивРавнището на регистрираната безработица продължава да намалява и

...
Снимка Булфото, архивРавнището на регистрираната безработица продължава да намалява и
Коментари Харесай

Обявиха 18 000 cвoбoдни paбoтни мecтa в Бюpaтa пo тpyдa пpeз aвгycт

Снимка Булфото, списък

Равнището на записаната безработица продължава да понижава и през август, достигайки 5.6%. Статистика на Агенцията по заетостта регистрира се минимално намаляване от 0.1 процентни пункта по отношение на юли и 1.1 процентни пункта на годишна база. Регистрираните безработни в края на месеца са общо 183 962, като броят им се свива с 1% по отношение на предходния месец и с 15.8% спрямо година по-рано, написа BulNews.

От началото на годината до края на август числеността им в бюрата по труда понижава с над 22%. Новорегистрираните през месеца са 22 189, като от тях 1 416 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 41 941 лица чрез трудови тържища и осведомителни събития, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като през август 629 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа. Общо 15 764 лица са постъпили на работа през месеца, като 81.6% от тях са устроени в действителната стопанска система.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 2 893 лица: 2 050 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", 576 - по стратегии и 267 по ограничения за образование и претовареност. През месеца общо 932 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Основните специалности, в които се образоват курсистите са в региона на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи и подпомагането на възрастни, а основните компетентности са ориентирани основно към придобиване на умения за учене, разпоредителност и предприемачество, цифрови умения. Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 024, като 64.4% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (22.1%), административните и спомагателните действия (17.7%), образованието (16%), търговията (12.1%), строителството (6.2%), хотелиерството и ресторантьорството (6.2%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: преподаватели; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР