Снимка Булфото, архивПутин ще получи доживотен имунитет, предаде Франс прес.

...
Снимка Булфото, архивПутин ще получи доживотен имунитет, предаде Франс прес.
Коментари Харесай

Депутати решиха: Президентите на Русия няма да бъдат разследвани и претърсвани

Снимка Булфото, списък

Путин ще получи пожизнен имунитет, съобщи " Франс прес ". Руските депутати утвърдиха през вчерашния ден законопроект, който подсигурява правосъден имунитет на някогашни президенти - една мярка, от която значително се допуска, че може да се възползва президентът Владимир Путин.

Законопроектът бе утвърден на първо четене. Съгласно наредбите му, в случай че един човек е изпълнявал функционалността президент на Русия, той не може да бъде обект на правосъдно или административно гонене, нито да бъде арестуван, претърсван или разпитван, заяви " ".

Този имунитет ще бъде възложен също и на фамилията на всеки някогашен съветски президент и ще касае и имуществото, транспортните и информационните средства на някогашни държавни глави, както и документи, които са му принадлежали, и неговия багаж. Текстът бе препоръчан от сенатор и народен представител, които са членове на ръководещата партия " Единна Русия ".

Имунитетът ще може да се подвига единствено в случай че някогашният президент е упрекнат в измяна или друго съществено закононарушение и в случай че тези обвинявания са подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от две трети от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията.

Разпоредбите на законопроекта не касаят някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, прецизира един от създателите му Павел Крашенников.

Тази законодателна самодейност породи клюки в Русия за вероятно отдръпване от поста на Владимир Путин, само че Кремъл го отхвърли, като посочи, че 68-годишният водач е в положително здраве.

За момента има единствено един някогашен съветски президент - Дмитрий Медведев, който управляваше страната от 2008 година до 2012 година - интервал, по време на който Путин заемаше премиерския пост поради ограничаването в броя на поредните президентски мандати. След връщането на Путин на президентския пост Медведев стана негов министър председател и водач на " Единна Русия ". Той връчи оставката си този януари и беше назначен за заместник-председател на Руския съвет за сигурност, управителен от Путин.

В последните години Медведев бе обект на няколко антикорупицонни следствия от страна на опозиционера Алексей Навални, който постоянно го упреква, че е получавал подкупи от олигарси и че е отпред на имотна империя.

В Държавната дума също така двама депутати и един сенатор внесоха законопроект за осъществяване на поправките в Конституцията, даващи право на настоящия президент Путин още веднъж да се кандидатира за поста на държавен глава, съобщи ТАСС. В законопроекта се съдържат и спомагателни условия към претендента за най-висшия държавен пост - да е жител на Русия, не по-млад от 35 години, да е живял в Русия не по-малко от 25 години, да няма или да не е имал преди поданство на непозната страна.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР