Снимка Булфото, архивПроф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб

...
Снимка Булфото, архивПроф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Очаквайте скачащи локдауни

Снимка Булфото, списък

Проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния действен щаб и шеф на ВМА сподели пред БНР: „ Трябва да се откри баланс в естественото предпочитание на хората да живеят обикновено живота си и и да бъдат предпазени.

Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските жители и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, в това число и рационалния боязън. Рационалният боязън може да ни защищити умишлено да не се излагаме на обстановки, които биха ни заплашили “.

По думите му специалистите у нас са разтревожени от протичащото се в Европа поради английския вариант на вируса. 

„ Тревожна е наклонността за бъдещето... Редуването на намаляване и на стягане на ограниченията, или така наречен „ скачащите локдауни “, дава глътка въздух на всички хора, тъй като напрежението се нагнетява при по-продължителни интервали “. 

Проф. Мутафчийски добави, че сега се работи по обезпечаване на по-големи мощности, които да могат да вършат секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки би трябвало да вършат секвениране на сред 5-10% от взетите проби. 

По тематиката за имунизациите ръководителят на НОЩ разяснява: 

„ Фирмите производители се оказва, че не са толкоз правилни, с цел да може да се възнамерява коя страна какви количества ваксини ще получи... На 7 февруари чакаме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца чакаме 139 000 дози от „ АстраЗенека “.

Днес се чакат от „ Модерна “ 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от „ Пфайзер “... Предстои подписване на контракт и със седма компания. До края на годината би трябвало да имаме 18 млн. дози “. 

За успеваемостта на имунизацията на „ АстраЗенека “ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски посочи, че в рекомендацията на компанията е записано с нея да не се имунизират пациенти над 55 години, тъй като тази възрастова група не е била включена в пробния развой. 

Той акцентира, че имунизационният календар в нашата страна е уравновесен и разясни, че следва неговата актуализация за включване в предпочитаните групи на бъдещи членове на изборни комисии.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР