Снимка Булфото, архивПрез следващото денонощие, с преминаването на средиземноморския циклон

...
Снимка Булфото, архивПрез следващото денонощие, с преминаването на средиземноморския циклон
Коментари Харесай

Дежурният синоптик Егова посочи къде циклонът Филип ще донесе поразии


Снимка Булфото, списък

През идващото денонощие, с прекосяването на средиземноморския циклон „ Филип “, времето в страната ще бъде облачно. Това заяви Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Ще има превалявания, тук-там в Западна България и Родопската област - обилни. В източната половина на страната ще остане прохладно, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15°; там валежите ще са слаби и единствено на обособени места.

В северозападните региони ще проникне леден въздух и оптималните температури ще са към 6-7°; вятърът ще отслабне. Минималните температури също ще са в необятни граници – от към 2-3° в Северозападна България, до 12-13° в източните региони. През нощта против събота преваляванията ще продължат. По Черноморието ще е най-вече облачно. Слаби валежи от дъжд ще има основно по Северното Черноморие. Ще духа мощен южен вятър. Максималните температури ще са 15° - 18°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде е 3-4 бала. Над планините ще бъде облачно. Ще има превалявания от дъжд, над 1800-2000 м – от сняг, в масивите от Западна България - обилни. В западните региони на Стара планина, където ще нахлуе леден въздух, преваляванията от сняг ще са над 1500 м.

Ще духа плевел, по високите и открити елементи ураганен вятър от юг-югозапад, който денем в северозападните региони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне. Максималната температура на 1200 метра ще е към 8°, на 2000 метра – към 3°. Атмосферното налягане ще се покачва, само че ще остане по-ниско от междинното за месец декември (948 hPa). През почивните дни времето ще се задържи облачно, с превалявания от дъжд. В събота обилни по количество ще са в югозападните региони и Родопите, както и в централната част от страната, а в неделя тук-там в Южна България. Температурите ще са без значителен дневен ход, в по- огромната част от страната сред 4° и 9°, а в Източна България, където ще продължи да духа сдържан южен вятър, ще остават относително високи - от 15° до 18°.

В неделя късно денем от северозапад ще стартира да нахлува леден въздух и през нощта против понеделник дъждът в северозападните региони ще премине в сняг. В понеделник вятърът в цялата страната ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите и в Източна България ще се намалят. Облачността ще се задържи забележителна, само че единствено на обособени места ще превали едва. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР