Снимка Булфото, архивПовторното отваряне на Света София за молитви няма

...
Снимка Булфото, архивПовторното отваряне на Света София за молитви няма
Коментари Харесай

Анкара: Отварянето на „Света София” за молитви няма да я лиши от идентичността й

Снимка Булфото, списък

Повторното отваряне на „ Света София ” за молебствия няма да я лиши от нейната еднаквост и тя постоянно ще принадлежи на международното историческо завещание. Това зави Ибрахим Калън - представител на президента на Турция, в изявление за Анадолска организация.

Отварянето на „ Света София ” за молитва няма да попречи на хората да я посещават, сподели той, предава Българска национална телевизия.

„ Турция ще резервира християнските икони там, също както нашите предшественици са запазили всички християнски полезности ”, уверен е Калън.

Всички съществени джамии като Синята джамия, Фатих и Сулеймание са отворени както за гости, по този начин и за поклонници. Той даде за образец емблематичната катедрала „ Нотр Дам ” и базиликата „ Сакре Кьор ” във Франция - две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, по този начин и за поклонници.

„ Откриването на Света София за поклонение няма да бъде спънка за локалните или задграничните туристи да посещават обекта “, акцентира Калин и добави, че не се слага под въпрос съхраняването ѝ като културно завещание.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че минимум 400 църкви и синагоги в Турция са интензивно отворени за молебствия.

„ Немюсюлманската общественост е част от Турция от епохи и върху малцинствата не се оказва напън “, безапелационен е Калън.

Днес се чака Държавният съвет на Турция да разгласи, че преобразуването на „ Света София ” в музей през 1934 година е нелегално, което ще даде зелена светлина за възобновяване му като джамия.

Според заявление от ЮНЕСКО „ Света София ” е включена в листата на обектите на международното културно завещание като музей и като подобен има избрани задължения и законови отговорности.

Перспективата от сходно решение провокира угриженост измежду администрацията в Съединени американски щати, Русия и Гърция, както и измежду християнските църковни ръководители.

Вселенският патриарх Вартоломей съобщи, че такава смяна ще разочарова християните и ще " раздели " Изтока и Запада. Главата на Руската православна черква разгласи, че това би заплашило християнството.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и Гърция също приканиха Турция да резервира статута на музея.

Отделни представители на Турция се борят от дълго време за превръщането на „ Света София “ в джамия, като настояват, че това ще показа по-добре страната като извънредно мюсюлманска.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР