Снимка Булфото, архивОтрицателни са пробите за африканска чума по свинете

...
Снимка Булфото, архивОтрицателни са пробите за африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Пробите за африканска чума от зоната около Тутраканци са отрицателни

Снимка Булфото, списък

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона към Тутраканци. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред „ Дарик " за африканската чума по свинете. Той напомни, че първото огнище на африканска чума по свинете е било намерено в село Тутраканци, община Провадия. По думите му първите проби, които са взети в 3-километровата зона на огнището, а точно от село Бозвелийско са излезли. „ Няма позитивни проби от тези, които са взети в Бозвелийско ", сподели министър Порожанов.

По думите му това, което БАБХ и останалите органи са подхванали в Тутраканци още при установяването на позитивните проби, е евтаназия на животните, блокиране на региона и незабавна стерилизация. „ Надяваме се и в границите на 10-километровата зона, където ще продължим с пробите, да има сходни резултати като в Бозвелийско ", сподели още министърът на земеделието. Той изясни, че африканската чума по свинете е съществено заболяване. „ Това е заболяване, което въздейства на свинете, то не въздейства на здравето на индивида. Със 100-процентовата смъртност нанася доста съществени стопански загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието ", сподели Порожанов. Той напомни, че болестта потегля преди 2-3 години.

По думите му интензивно се е популяризирало в Румъния през последните 3 месеца. „ Първоначалните огнища в Румъния бяха на тяхната северозападна граница с Унгария, само че това, което се случи с тази година, може би с източник Молдова, Украйна и Русия в Румъния има над 200 хиляди животни, които са болни и са в развой на умъртвяване ", съобщи още министърът. Той акцентира, че при първите индикации за разпространяването на болестта, страната ни е подхванала доста превантивни дейности. Министърът обърна внимание на оградата по сухоземната граница. Той изясни, че най-вероятната причина за попадане на болестта в село Тутраканци е посредством фураж и в тази връзка той моли да не се купува фураж от зони, които са инфектирани. 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР