Снимка Булфото, архивОт Върховната административна прокуратура е реализирана поредна проверка

...
Снимка Булфото, архивОт Върховната административна прокуратура е реализирана поредна проверка
Коментари Харесай

Злоупотреби с общински жилища

Снимка Булфото, списък

От Върховната административна прокуратура е осъществена поредна инспекция по реда на надзора за правда по отношение на правила от подзаконовите нормативни актове, признати от общинските препоръки, касаещи отдаването чартърен и продажбата на общински жилища.

В хода на инспекцията са открити 175 наредби, в които са позволени разнообразни нарушавания, оповестиха от прокуратурата, написа Дунав мост.

``
реклама

Установени са случаи, в които според общинските наредби се позволява в аварийни общински жилища да се настаняват кметове, заместител кметове и кметски наместници, в несъгласие с чл.45 от Закон за общинската благосъстоятелност. Съгласно цитираната законова норма в аварийните жилища се настаняват чартърен лица, в фамилиите на които са налице остри обществени или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване. По този метод от общинските препоръки са основани други категории правоимащи лица, като също така, не е съгласуван и законоустановения период за настаняване.

В други подзаконови актове, в нарушаване на закона, е прието право за кандидатстване за настаняване чартърен в аварийните общински жилища на някогашни притежатели, чиито парцели са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен парцел. Такива разпореждания също опонират на цитирания закон, който показва изчерпателно лицата, които могат се възползват от правото. Налице са и позволения, изключващи опцията за прилагане на общинско жилище на лица, чиито парцели са застрашени от самосрутване, в непосредствено несъгласие със закона.

От ВАП са открити правила, с които от общинските препоръки е сложено условие за възнаграждение на спомагателна такса, отвън плануванаъа такава с чл.111 от Закона за локалните налози и такси, под формата на режийни разходи при произвеждане за настаняване чартърен и продажба на общински жилища.

При инспекциите са установени разпореждания, с които се задължават кметовете да внасят оферти в общински препоръки за смяна на предназначението на жилища, когато избрани лица желаят да ги закупят и са изпълнени други условия, открити в локални наредби. По силата на закона обаче смяната на предназначението се прави заради потребностите на общината, а не съгласно желанието на обособен заявител да придобие несъмнено жилище.

Установени са и разпореждания, с които в нарушаване на чл.47, ал.2 Закон за административните нарушения и наказания и чл.22, ал.5 ЗМСМА, се дава опция кметове на общини да овластяват други лица за издаване на наказателни постановления и по този начин да постановат наказания за нарушавания. По този метод се основава възможност в последна сметка извършители да не понесат нормативноустановена отговорност.

Нарушения от типа на посочените и други, с които са въведени ограничавания в несъгласие с Конституцията и законите са открити в 175 подзаконови актове, измежду които настоящите наредби в общини София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево и други

Във връзка с формираните преписки са подадени 156 митинги до административните съдилища, като към сегашния миг от тях 22 са формираните почетени, а във връзка с останалите не са завършили административните производства.

Ефектът от инспекцията се открива в подхванатите ограничения за оборване и анулация на незаконосъобразните разпореждания за запазване на общинската благосъстоятелност, която следва да се ръководи в полза на популацията в общината.

Проверката на ВАП продължава.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР