Снимка: Булфото, архивОбластният управител на София – област Илиан Тодоров

...
Снимка: Булфото, архивОбластният управител на София – област Илиан Тодоров
Коментари Харесай

Областният управител на София: Нека връх Мусала се казва Свети Иван Рилски!

Снимка: Булфото, списък

Областният шеф на София – област Илиан Тодоров за следващ път изиска най-високият връх в България и на Балканския полуостров Мусала да бъде прекръстен. Той желае първенецът на Рила да стартира да се споделя Свети Иван Рилски. За задачата той изпрати писмо да президента Румен Радев, като го прикани да реализира смяната в наименованието, оповестява Канал 3.

Именно институцията на президента  и по-точно Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента е тази, която може да промени името. Членът на „ Атака ” не за първи път праща сходно писмо до президента и то в качеството си на регионален шеф, под чиято пълномощия е региона на Мусала.

Горе-долу по същото време предходната година Радев към този момент един път отряза Тодоров, като съгласно подопечната му комисия за сходна смяна са нужни необятен кръг съвещания, в това число с специалисти и експерти, както и от сериозен публичен спор. Друг претекст за отхвърли е неизяснената етимология на името Мусала и неналичието на еднопосочни и безапелационни отзиви и не на последно място фактът, че смяната на името ще наложи смяна на наименованието на всички места, където то попада – в документи, карти, справочници и други, каквато експлицитна нужда няма.

Преди това и на Росен Плевнелиев се наложи да откаже на сходен апел от „ Атака ”.

Въпреки това Илиан Тодоров в този момент прави нов опит.

Ето какво написа той в писмото си до президента:

Уважаеми господин Радев,

Софийска област е в сърцето на България. Тук живее и работи българско население, което възпитава децата си и съхранява българските обичаи и религия. Тук е и най-високият връх на Балканския полуостров – „ Мусала “.

Едно от първите неща, които направих след встъпването си в служба,  като регионален шеф на тази най-голяма област в България,  беше да се обърна към Вас, вярвайки, че Президентът на всички българи осъзнава отговорността от това да направи по този начин, че най-високият връх на Балканите да носи достойното име – Свети Иван Рилски. В това писмо обосновано, стимулирано и в детайли Ви предложих промяна на името.

Дълго проучих отговорът получен от Вашата администрация, три месеца по-късно, и недоумявам по какъв начин може главните претекстове с които съдебна експертиза ОТКАЗВА преименуването на върха да са, че въпросът е комплициран и спорен и това допуска необятен кръг от съвещания с специалисти и експерти, сериозен  публичен спор, както и че преименуването би довело до спиране на историческата памет.

По-малко от година след този отговор, без терзания от спиране на историческата памет и необятен кръг от съвещания и сериозен публичен спор, по самодейност на общинския консултант от АТАКА – Михаил Михайлов, общинските съветници на Стара Загора смениха турско-арабските имена на  838 месности в региона, запазвайки българщината и своята родова памет!

С Вас сме се срещали не един път и сме обсъждали значими за националната ни сигурност и военновъздушните сили тематики, за които в предишното сме имали единодушие. Нека този наш разговор не се трансформира в конфронтация, тъй като считам, че като българи сме длъжни пред родината, обществото и  родителите си, да създадем по този начин, че децата ни да са горди, че са БЪЛГАРИ!

Във време, когато националното единение е това от което се нуждаем всички, отхвърлям да допускам, че Вие като Президент защитавате позиции близки до Движение за права и свободи. Един български военачалник няма право да постъпва по сходен метод!

Отново  най-отговорно, за следващ път, насочвам предложение към Вас да употребявате дадените  Ви от Конституцията на Република България пълномощия, като преименувате връх Мусала, с достойното име – СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ!

С почитание, Илиан Тодоров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР