Снимка: Булфото, архивНиколай и Евгения Баневи са завели иск срещу

...
Снимка: Булфото, архивНиколай и Евгения Баневи са завели иск срещу
Коментари Харесай

Баневи съдят прокуратурата за 10 милиона лева

Снимка: Булфото, списък

Николай и Евгения Баневи са завели иск против прокуратурата за 10 млн. лв. поради нелегално задържане, оповестява Lex.bg.

Това стана ясно от думите на Евгения Банева след края на днешното съвещание по делото в спецсъда, в което те са подсъдими за незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения и заграбване.

Банева изясни, че искът им е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди и е импортиран в Софийския градски съд, който още не е насрочил делото.

Баневи съдят и страната в Европейския съд по правата на индивида, като делото там към този момент е било признато за разглеждане и е даден период, в който двете страни могат да се спогодят.

Според юрист Христо Ботев това изрично няма по какъв начин да се случи.

„ Много съществено са разказани нарушаванията на прокуратурата и съда “, сподели юрист Ботев.

Той уточни особено изявления на основния прокурор Иван Гешев, в които говорел за Баневи като за „ олигарси и нарушители, които са окрали страната “.

Евгения Банева сподели, че съдът в Страсбург е приел да гледа делото предпочитано, като е дал период на българските управляващи да отговорят на 9 въпроса.

„ Точка първа е безусловно безразсъдно дългият период на задържане, който все още за моя брачен партньор е 22 месеца, съвсем две години, както и безобразията при нашето задържане, изявленията на прокурори, изнасянето на фотоси и видео от персоналното ни пространство “, сподели Банева.

Адвокатите на семейството  изразиха опасения, че делото в спецсъда ще се проточи повече от 10 години поради вписани 200 очевидци и сложното им приканване за разпит. Днес в съда пристигна единствено един, който беше разпитан за 5 минути.

Сагата „ Баневи “
Разследването против Баневи стартира през есента на 2018 година, когато от прокуратурата оповестиха, че приватизацията на цех „ Полимери “ в Девня е била незаконна и сдружението било източено от Николай Банев без никакъв надзор от страната. Предприятието беше приватизирано през 1998 година, когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 година стана и мажоритарен притежател.

По-късно „ Полимери “ беше източено и оповестено в неплатежоспособност.

В хода на следствието Баневи бяха упрекнати за длъжностно заграбване на общо 84 682 896 лв. от „ Полимери “, „ Елма “ АД, „ Химически цех Панайот Волов “ АД и „ Топлофикация Казанлък “ АД. Укритите налози, за които ще дават отговор са за над 4,3 млн. лв., като става дума за отговорности към Национална агенция за приходите на „ Полимери “, „ Елма “ и „ Партнърс комерс “.

Подсъдима с тях е и майката на Николай Банев – Мария. На днешното съвещание се разбра, че отбраната желае да бъдат разпитани предпочитано избрани очевидци, от чиито показания щяло да стане ясно, че Мария Банева няма нищо общо с повдигнатите ѝ обвинявания, а по този начин щяло да отпадне и обвиняването за незаконна група.

Началото на следствието завари Банев и брачната половинка му във Франция, където те бяха арестувани и екстрадирани в България в края на 2018 година

Оттогава Банев е в ареста, а Евгения Банева беше освободена преди година против „ подписка “ поради потребност от незабавна интервенция.

В началото на годината антикорупционната комисия внесе иск за лишаване на имущество за над 140 млн. лв. против Баневи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР