Снимка Булфото, архивНационалното представителство на студентските съвети в Република България

...
Снимка Булфото, архивНационалното представителство на студентските съвети в Република България
Коментари Харесай

Студентските съвети с критики към вдигането на таксите

Снимка Булфото, списък

Националното посланичество на студентските препоръки в Република България изпрати остра позиция до виновните институции в страната, оповестяват от там. НПСС в качеството си на единствения законоустановен орган в страната за отбрана правата и ползите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите, изрази своето отрицание за фрапантното увеличение размера на семестриалните такси за образованието против възнаграждение. 

Позицията на НПСС в цялостен текст:
С промените и допълненията на ЗВО, обнародвани в Дъждовни води бр. 17 от 2020 година, се промени плануваният в член 95, алинея 4 метод на пресмятане размера на таксите за образование против възнаграждение по реда на член 21, алинея 2 и алинея 3 от ЗВО, като беше включен спомагателен индикатор „ Комплексна оценка на качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда “, който се образува на база на критерии, избрани с Постановление на Министерски съвет № 328/30.11.2015 година и се трансформира годишно.
От това следва, че размерът на таксите за образование против възнаграждение ще бъде друг за всяка последваща образователна година.

Настоящата обстановка, обвързвана с изключителното състояние и епидемиологичната конюнктура в страната, докара до доста понижаване на приходите за бизнеса и повишение на безработицата в страната. В момента сме пред прага и на икономическа рецесия, която се разяснява и от водачите на редица европейски страни. Това се отразява отрицателно върху приходите на фамилиите и за огромна част от тях ще бъде непостижимо да заплащат новите по мярка такси от лични средства или посредством заеми. Поради тази причина студенти, които се образоват по мечтаната компетентност, ще бъдат лишени от опцията да продължат своето образование.

Липсата на резистентност и изясненост по отношение на годишните промени в размера на таксите за образование ще докара до отлив на претенденти за образование против възнаграждение, което е извънредно нежелателно при възходящата нужда от експерти и наклонността за значително понижаване на държавния банкет.

Така да вземем за пример вследствие на направените промени таксата за образование против възнаграждение в компетентност „ Медицина “ за образователната 2020/2021 година се усилва на 10 212 лева, което е с 3 122 лева (близо 50%) повече от тази, при която са признати и се образоват студентите досега. При специалностите „ Дентална медицина “ и „ Фармация “ завишението възлиза надлежно на 14% (943 лева.) и 16% (1 120 лева.), а за студентите по други специалности, като да вземем за пример „ Оптометрист “, таксата се повишава със забележителните 170% (2 554 лева.).
Примери с фрапантно нарастване на семестриалната такса могат да бъдат дадени във всички професионални посоки, като обучаваните следва да заплащат своите такси с нарастване над 45%.

Това фрапантно нарастване основава обществено напрежение измежду студентите, признати при изискванията на осезаемо по-ниски такси, и е допустимо да докара до отрицателна наклонност при започване на образователната година голям брой студенти да пресечен своето образование.
Националното посланичество на студентските препоръки в Република България поддържа студентското неодобрение, защото размерът на таксите, в тенденция на тяхното повишение, следва да отразява повишението на качеството на образованието, а не да бъде стимулирано от нуждата за покриване на дефицити в бюджетите на държавните висши учебни заведения.

Националното посланичество на студентските препоръки като организация, представляваща ползите на българските студенти към този момент 20 години, показва своето виждане пред представителите на изпълнителната и законодателната власт със собствен разбор по отношение на проекто-бюджета за обучение и просвета всяка година.
Като хронични могат да бъдат избрани проблемите в системата на висшето обучение от позиция на финансиране и ръководство на обществените вложения. НПСС намира метода, обвързван с прехвърлянето на тежестта от следствията на това положение върху българския студент, за недопустим и неотразяващ задачите на страната за модернизиране на висшето обучение в България и постигането на количествените и качествените знаци за това.

Позицията на НПСС е, че всички старания в посока възстановяване на средата за образование следва да бъдат насочени към смяна на модела на ръководство и развиване на системата посредством решителни промени и вдишване на управническа отговорност на всички нива. Тези промени, обаче, никога не би трябвало да бъдат най-вече за сметка на студента.
В този смисъл намираме водената политика за фрапантно нарастване на семестриалните такси за студентите в стратегии за образование против възнаграждение като неприемливи за системата като цяло.
Водейки деен разговор с управленията на висшите учебни заведения, показваме общата угриженост за протичащото се и насочваме молба към министъра на образованието и науката да преразгледа водената политика във връзка с нарастването на семестриалните такси за образованието против възнаграждение.
Настояваме да бъде подложен мораториум върху противоречивата наредба или същата да се отнася единствено до студентите, които следва да стартират своето образование през образователната 2020/2021 година.

Ние, представителите на българските студенти, считаме, че всички учащи се във висшите учебни заведения следва да имат цялостна изясненост за финансовите и обществени условия, при които ще се образоват и че всички промени в изискванията на образование, в това число и размерът на заплащаните семестриални такси, следва да става след извършен деен разговор сред всички заинтригувани страни.

При зародили въпроси може да се свържете с нас на телефон: 0897 496262 - Даниел Парушев, Председател на НПСС.

Позицията на НПСС е изпратена до виновните институции в страната. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР