Снимка Булфото, архивМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева

...
Снимка Булфото, архивМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева
Коментари Харесай

Безработицата няма да скочи повече от 7 процента през 2020 според Сачева

Снимка Булфото, списък

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева разяснява пред, че огромен скок в % безработни не се чака. Безработицата понижава от 9 % през май на 6,9 % през октомври. Тя  прогнозира известно повишаване през декември, защото затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат в бюрата по труда макар препоръчаните стопански ограничения.

" Очакваме прочут растеж на безработицата, само че не чакаме да се случи нещо пагубно да края на годината – безапелационна бе Сачева. - Не чакаме безработицата до края на 2020 да е повече от 7 % ".

Социалният министър уточни, че записаните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-вече са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното публично обезпечаване, акцентира министърът на труда и обществената политика.

" С 11 400 по-малко са признатите болничните листове, в случай че създадем съпоставяне със същия интервал на предходната година. С близо 378 000 са по-малко за 2020 година, спрямо 2019-а - съобщи тя. - Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии ”.

Сачева посочи, че поддържа тезата, че на 21 декември би трябвало да стартира отваряне на бизнесите.

" Не предвиждаме по-строги ограничения, тези сега дават опция най-малко с 30 % да можем да овладеем заболеваемостта и даже с по-висок % да понижим смъртността от ковид – проучва общественият министър. - Всичко е въпрос на общо схващане за нуждата от дисциплинираност и съблюдаване на ограниченията, с цел да не се постанова да затягаме още коланите след края на този локдаун ".

По думите ѝ учебните заведения ще отворят след Нова година, това в допълнение ще ни даде опция да овладеем отрицателните трендове в развиването на епидемията.

" Средствата, които отиват при работодателите по ограниченията " 60 /40 ", " 80 / 20 " и " Заетост за теб ", са единствено за заплати и не могат да бъда потребление за нищо друго ", уточни министър Сачева.

Тя беше безапелационна, че ограниченията могат да бъдат комбинирани, само че един и същи човек - служащ или чиновник, не може да получава пари по всички ограничения по едно и също време, само че един шеф може да комбинира всички ограничения, с цел да обезпечи средства за разнообразни свои служащи и чиновници.

Социалният министър съобщи, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма по какъв начин да се стигне.

" Това са по-скоро политически спекулации, че идващото държавно управление ще бъде изправено надали не пред прекъсване на обществени заплащания – съобщи Деница Сачева. -  Ние сме правили Бюджет 2021 по този начин, че да имаме подготвеност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали клопки, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да създадем, е хората да преминат през тази рецесия колкото се може по-щадящо.

Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка " Запази ме " ще даде опция да се изплащат по 24 лв. дневно до 21 декември на работещите, които са обезпечени на 8-часов работен ден ”.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР