Снимка: Булфото, архивМинистърът на околната среда и водите в оставка

...
Снимка: Булфото, архивМинистърът на околната среда и водите в оставка
Коментари Харесай

Ревизоро: С водата тази година и догодина проблем в България няма да има

Снимка: Булфото, списък

Министърът на околната среда и водите в оставка Емил Димитров-Ревизоро разгласи,, че с водата тази година и следващата година проблем в България няма да има. Все отново той посочи, че това ще стане при изискване, че обикновено, системно и деликатно се хаби водата, понижат се загубите и ВиК бранша получи средства, с цел да може да оправи системата, която 60-70 години не е пипана.

" Вода има, съвсем 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено. Казвам съвсем 90%, тъй като имаме два-три язовира, които са до половината цялостни и общата картина ми е примерно 85% ", сподели още Димитров в студиото на Българска национална телевизия.

Проблемът е различен, добави той - минаха няколко урагани, циклони и антициклони, няколко пъти вали дъжд по 4 дни, топи се снегът с голяма мощ и ние би трябвало тези язовири леко да ги свалим и да прекараме вода. До този миг сме прекарали 1 милиарда - 1, 2 милиарда кубическа метра вода през язовирите, които са цялостни, без да създадем проблем.

" Имаме вода, подсигурили сме всичко, имаме преливащи язовири, които ги държим на тъкмо избрани равнища ", увери Димитров.

По думите му, най-големият проблем е София.

" Източихме 150 млн. кубически метра от язовир Искър, с цел да може снегът да пристигна в него. В същото време имаме проблем с проводимостта на реката. Поддържаме положителни връзки със Столична община, чакаме последната десетдневка на май да спрем реката, с цел да можем да почистим дърветата, с цел да не вършат яз и да заливат села надолу. В момента има вода в речните корита и да желаеме да почистим, не можем. Последната десетдневка на май ще би трябвало да изпуснем язовир Искър. Организираме това нещо, което е доста огромна интервенция и в същото време се опитваме язовира гладко да го източваме и гладко да го допълваме. Но всичко е неподвластно на времето, по тази причина имаме проблеми с комините, реките и язовирите ", изясни Димитров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР