Снимка: Булфото, архивКато жест към българското общество определи съпредседателят на

...
Снимка: Булфото, архивКато жест към българското общество определи съпредседателят на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Санкциите срещу Пеевски и Божков са присъда за прокуратурата

Снимка: Булфото, списък

Като жест към българското общество дефинира съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов днешното решение на Съединени американски щати да глобяват Делян Пеевски и Васил Божков.

По-рано през днешния ден Службата за надзор на задгранични активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания по закона „ Магнитски “ на Пеевски, Божков и на сегашния заместник-председател на бюрото за надзор на СРС Илко Желязков поради присъединяване им в корупция в България.

„ Американското държавно управление прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от дейностите на българските жители, а не е някаква самодейност или намеса “, съобщи Иванов по време на митинга в София с искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев.

Иванов съобщи, че в този момент погледите се насочват към всички, които разрешиха явленията „ Пеевски “ и „ Божков “ да станат факт.

„ Правителството на Съединени американски щати няма обвързване и не се планува да изнася доказателства. Тук огромният проблем е по какъв начин българските институции толкоз години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми очевидци на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и в този момент държавният департамент се причислява към нея “, разяснява той.

Христо Иванов напомни, че даже в тази ситуация с Васил Божков, който направи признания за корупция при последното държавно управление на ГЕРБ, не е разследван по тази тематика, а за убийства, изнасилвания, търговия с културни полезности и укриване на налози.

„ Корупционните му изказвания във връзка с висши функционери на ГЕРБ, които са създали вероятни укриването на налозите, не бяха разследвани. Поредна интернационална институция афишира цялостен фалит на българската прокуратура от позиция на упованието за следствие на корупция “, разяснява още той.

„ Произнасянето на оценката за Пеевски и Божков слага българската прокуратура и българските политически фактори, които отгледаха тези фигури, в извънредно тежка интернационална обстановка. Нито Божков, нито Пеевски са зародили от единствено себе си. Пеевски беше отгледан от Движение за права и свободи и изхранен от ГЕРБ и Борисов “, добави той.

Иванов още веднъж акцентира, че решението на проблемите с корупцията няма да дойдат извън, а би трябвало да са плод на български старания – на обществото и политиците.

„ Този мач се играе в София и ние би трябвало да си свършим работата. За мен е доста значимо, че демонстрираме доста ясно желание за изчистване на тези политически и институционални играчи, които толкоз години толерираха и създаваха среда, в която Пеевски и Божков бяха вероятни “, сподели още съпредседателят на „ Демократична България ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР