Снимка Булфото, архивКъм проблема със спадащите записвания за почивка на

...
Снимка Булфото, архивКъм проблема със спадащите записвания за почивка на
Коментари Харесай

Точно преди сезона! Липсва работна ръка по морето. Ударно вдигат заплати

Снимка Булфото, списък

Към казуса със спадащите записвания за отмора на Българското Черноморие се прибавя още един - обрисува се неналичието на личен състав.

Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване докара до спад с към 20% на ранните записвания за нашето Черноморие, написа TrafficNews.bg.

``
реклама

Оказва се обаче, че заплатите в украинските курорти за готвачи и камериерки това лято ще се изравнят с нашите. Причината е, че немски вложители са построили нови обекти в региона на Приморское на Азовско море. Досега там господстваха полски притежатели, които държаха личния състав с ниски хонорари.

Така че фантазията на родния бизнес - хора от българските малцинства в Украйна и Молдова да запълнят дупките по нашето Черноморие и по този начин да държат ниски цени на труда, може да се окаже безрезултатна.

" Миналото лято получавах 1200 лв. като началник на студена кухня. Храната и спането ми в хотел в Кранево също бяха безвъзмездни. Без българско поданство обаче нямаше по какъв начин да получавам обществени осигуровки ", изяснява пред " 24 часа " етническата българка Светлана Николаева от Запорожие. Тя е работила и на Слънчев бряг, където за същата работа е получавала 1000 лв..

Според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара през миналото лято от България са отишли да работят в чужбина близо 6000 души, които другояче биха работили по нашето Черноморие. Реализират се главно в Съединени американски щати, Германия, Гърция и Кипър.

" Обикаляме всички вероятни трудови тържища, с цел да открием искащи да работят в сектора. Миналата година успяхме да намерим единствено един чиновник от всички тържища, които посетихме. Защото не става въпрос единствено за предпочитание за работа, а и за опциите на претендента. Ние търсим хора най-малко с два непознати езика, а студенти, които учат туризъм, всеобщо приказват единствено британски ", изясни Снежана Илиева, шеф на хотел в Златни пясъци.

Повишението на възнагражденията е единственият метод туристическият отрасъл да избави сезона от неуспех и по Северното Черноморие имат намерение да вдигнат заплатите с 10-20% според от длъжността и категорията въз основата, а по Южното - с сред 10 и 15%.

Има мениджъри, които дават до 40% повече на хора, на които разчитат и желаят да задържат в екипите си, разяснява Павлин Косев, хотелиер и ръководител на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

По думите му претендентите за чиновници към този момент са почнали да избират освен мястото, на което желаят да работят, а и работодателите си. Проучват авансово всичко - дали са правилни, в какви рамки е възнаграждението, има ли обществени придобивки.

Миналия сезон заплатите на наемните служащи по морето също се усилиха, само че с доста малко. Заплатите на камериерките да вземем за пример са достигнали 800 лева месечно.

По-големи заплати по курортите вземат готвачите. Един пицар на Златни пясъци предходната година да вземем за пример получавал по 1600 лв. на месец, само че без обезпечено спане.

Други са изискванията за основните готвачи в елитните заведения за хранене. Те могат да стигнат и до 5000 лв., като в тази заплата не влизат възнагражденията за помощник-готвачите, които нормално шефът води със себе си като бригада.

Баснословните заплати за готвачи от по 8-10 хиляди лева обаче са мит. Най-скъпоплатените шефове по Южното Черноморие да вземем за пример се разписват против фиш от 6 хиляди лева, само че става въпрос за мастър началник в 3-4 ултраскъпи хотела. Обикновено 4 и 5-звездните дават най-вече до 4 бона и рядко 5, към 3-3500 лева е междинната заплата в реномираните бази.

Без спомагателните екстри сервитьорите по Южното Черноморие получават към 800 лева, в които не влизат бакшишите. Някъде има и келнери, които работят на минамална заплата, само че им дават и 5% от оборота.

От своя страна наемането на чужденци е мъчно и поради казуса с визите. Украинците да вземем за пример могат да разчитат на 6-месечни български визи, само че жителите на Молдова - единствено на 3-месечни. Този период не е задоволителен, с цел да дойдат да работят тук през целия сезон, тъй като той публично почва в средата на май и свършва към 15 септември.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР