Снимка Булфото, архивКак е възможно 100 грама свинско филе да

...
Снимка Булфото, архивКак е възможно 100 грама свинско филе да
Коментари Харесай

Дойче веле: Защо храните в Германия са толкова евтини? 100 грама свинско филе е под 1 евро, а млякото по-евтино от българското

Снимка Булфото, списък

Как е допустимо 100 грама свинско филе да костват под 1 евро, а млякото да е по-евтино, в сравнение с в България? Дъмпинговите цени на питателните артикули в Германия доведоха до преден конфликт сред търговци и производители, написа " Дойче веле " .

    

Германската канцлерка Ангела Меркел и министърката на земеделието Юлия Кльокнер се срещнаха в Берлин с ръководителите на най-големите хранителни вериги в страната - Алди, Лидл, Реве и Едека - с цел да обсъдят гарантирането на по-честно възнаграждение за земеделските производители. Срещата се случва след митинги на земеделците и животновъдите. Представители на социалдемократите и Зелените в Бундестага настояха за край на дъмпинговите цени за зеленчуци, плодове и месо. " Четирите огромни хранителни вериги слагат фермерите под голям напън ", споделя по този мотив депутатът от Зелените Антон Хофрайтер. Според него не може цената на месото и млякото по магазините да е по-ниска от цената за тяхното произвеждане. Такава система е повредена и не работи, счита Хофрайтер. 

" За " и " срещу " ниските цени

Двете гледни точки наподобяват по този начин: производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от употреба. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекомерно ниски цени. Търговията с тях няма опция, защото четирите огромни компании държат към 85% от пазара на хранителни артикули във федералната република.

Големите вериги пък споделят, че повдигането на цените на питателните продукти ще създаде сериозна опасност за хората, които са на ръба на оцеляването. „ В Германия към 13 милиона индивида живеят в беднотия или са на границата на бедността. А евтините хранителни продукти им дават опция да се изхранват здравословно и несъмнено ", споделя изпълнителният шеф на „ Реве " пред „ Ди Цайт ". 

Земеделските производители също са обезпокоени за прехраната си. Данни, представени от “Хесеншау ”, демонстрират, че до момента в който през 50-те години на предишния век 62,6% от цената на продуктите за крайния консуматор е отивала назад при производителите, то през 2018-а едвам към една пета се връща при тях. Това значи, че за литър мляко производителите получават към 35 цента, за 200 грама котлет – 21 цента, а от хмела, необходим за половин литър бира, едвам 2 цента.

Примерът на Франция

В прилежаща Франция земеделците постоянно стачкуват поради ниските изкупни цени. Всеки път, когато парите не им стигат, не утвърждават европейските правила или евтин внос на месо от Германия подбива цените на френския пазар, фермерите яхват тракторите, блокират пътища и изливат на пътя мляко в символ на митинг. През последните години обаче обстановката там също се изостри - поради растящата конкуренция сред супермаркетите. За това положение способства и навлизането на немските дискаунтъри. Затова президентът Макрон седмици наред се среща с представители на земеделците и питателните вериги.

В началото на 2019 година в действие влезе нов закон, съгласно който магазините са задължени да продават с най-малко 10% надценка над покупната цена. Оттогава във Франция към този момент няма кайма за под 5 евро кг, за разлика от Германия. Супермаркетите в страната не могат също по този начин да смъкват цените на хранителните артикули с повече от 30%, даже когато са в акция.

Стигат ли парите до производителите?

Бизнесът подлага на критика ограниченията с аргумента, че директният резултат от тях е поскъпване на млякото и други артикули за крайния консуматор. Цената на продуктите в действителност леко се е покачила през последната година, а всеобщите промоции и понижения внезапно са спаднали. Дали обаче ограниченията облагодетелстват производителите, т.е. дали по-високите доходи стигат до земеделците - към този момент не е доста ясно, защото доста от договорите са подписани за дълъг интервал от време.  Във всеки случай най-големият фермерски съюз във Франция - FNSEA - показва съществени подозрения.

А в прилежаща Германия дебатът продължава. 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР