Снимка Булфото, архивИзносът на руско пшенично брашно се е увеличил

Снимка Булфото, архивИзносът на руско пшенично брашно се е увеличил ...

Руският износ на зърно нарасна с повече от 54% тази година.Снимка Булфото, архив

Износът на руско пшенично брашно се е увеличил с 54,3% от януари до септември от 2018 г. спрямо същия период на миналата година, според последните статистически данни на Федералната митническа служба, съобщава RT.
По отношение на парите, износът на зърно е достигнал 6 млрд. Долара, което е с 62% ръст. Само през септември стойността на износа на зърно се увеличи с 1,4% в сравнение със същия период на предходната година и възлезе на 898,1 млн. долара.

Данните също така показаха, че вносът на зърно в Русия спада с 11,1% през първите девет месеца на годината и възлиза общо на 245 млн. долара. Вносът на ечемик е намалял с огромни 94% до два милиона долара, докато покупките на царевица от руските производители са намалели до 127,6 млн. долара, което е с 7,6% спад.

В четвъртък руското министерство на земеделието повиши прогнозата за износа на пшеница за текущата пазарна година до 35 милиона тона. В края на октомври министерството също увеличи прогнозите за зърнени култури до 109 милиона метрични тона от 105 милиона метрични тона, като се позовава на подобрени условия в Сибир. Руските производители обаче успяха да съберат 112.7 млн. Тона зърно от 25 октомври.

Русия е заловила повече от половината от световния пазар на пшеница през последните години, като се превърна в най-големият износител на зърно в света, благодарение на реколтата на бронята и атрактивните цени. През 2016 г. Русия стана световен лидер в износа на пшеница. От началото на 2000 г. делът му в световния пазар на пшеница се е увеличил четирикратно.

 

 

Източник: petel.bg