Снимка Булфото, архивИ през 2019 г. не залагаме увеличение на

...
Снимка Булфото, архивИ през 2019 г. не залагаме увеличение на
Коментари Харесай

Фандъкова: И през 2019 г. не залагаме увеличение на местните данъци и такси

Снимка Булфото, списък

И през 2019 година не залагаме нарастване на локалните налози и съществени такси. Това заяви  кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на представянето на плана за бюджет на общината за 2019 година в Правец, заяви Нова тв.

Нашето предложение все още е проектобюджетът на Столичната община за 2019 година да бъде в размер на 1 милиарда 623 млн. лв., сподели още кметът. По думите й финансовата стратегия, която се разписва в бюджета, е в размер на 551 млн. лева От тях 58 % са средства, които са защитни и привлечени от европейските стратегии. Техният размер е 324 млн. лева

Фандъкова уточни, че общо за превоз и транспортна инфраструктура се плануват 447,9 млн. лв., като 306 млн. лева са отделени за строителството на първия и втория сектор на третата линия на метрото. Тя разгласи, че идната година ще бъдат пуснати в употреба първите 8 км от бул. " Владимир Вазов " до " Красно село ". През 2020 година ще бъдат подготвени и идващите 4 км. По този метод метрото ще доближи до Околовръстния път при Горна баня. Там сега се построява и ж.п. гара, с цел да има връзка с интермодерен терминал, добави столичният кмет.

" Средствата, които предвиждаме за строителството на метрото за идната година, които са в размер на 306 млн. лв., включват и общинското финансиране в размер на 82,5 млн. лева ", заяви Йорданка Фандъкова. Тя добави, че останалите средства са обезпечени по Оперативна стратегия " Транспорт ".

За построяването на ремонта на съществени улици и булеварди, в които влизат и 15 огромни обекти, средствата са 47,5 млн. лева, уточни кметът. 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община. Предложението е да бъдат вложени 4,5 млн. лева за построяването на улично осветяване.

32,8 млн. лв. са планувани за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси.  Отделно, дружно с общинското сдружение " Столичен автотранспорт ", ще се влагат към 100 млн. лв. за закупуването на нови рейсове, добави Фандъкова.

За поддържането на чистотата на града, както и за възобновяване на паркове, градски градини и междублокови пространства, се отделят 167 млн. лева. Фандъкова посочи, че 6 млн. лв.. повече спрямо миналата година ще бъдат ориентирани за повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни боклуци. " Това са ограничения, които сме заложили в програмата ни за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух ", посочи тя. За поддръжка на зелените площи са планувани 8,6 млн. лева

Кметът на Столична община уточни, че в капиталовата стратегия са заложени и 17,7 млн. лв. за рекултивация на остарели сметища. Предвижда се основаване на общинска мрежа със датчици за премерване на чистотата на атмосферния въздух. Ще бъдат закупени 22 датчика за 670 000 лв.. Към тях се прибавя и закупуването на мобилна автоматизирана станция за измерването на качеството на атмосферния въздух. " Това несъмнено ще ни разреши да имаме по-точна информация, напълно научно подплатена, с цел да подхващаме по-адекватни ограничения ", съобщи Йорданка Фандъкова.

 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР