Снимка: Булфото, архивХубаво е с изборите за ВНС да се

...
Снимка: Булфото, архивХубаво е с изборите за ВНС да се
Коментари Харесай

Искрен Веселинов, ВМРО: Трябва да има референдум за промените в Конституцията

Снимка: Булфото, списък

Хубаво е с изборите за Велико народно събрание да се създаде референдум с главните насоки на новата Конституция. Това мнение изрече във " Facebook " заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на парламентарната група на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов, пише  " Евроком ".

Например за директен избор на титуляра на изпълнителната власт, за отзоваването, за правосъдната власт, за самоуправление на районите, а и дали да съществува въобще института на Велико народно събрание и прочие Така бъдещите депутати ще знаят и каква е волята на народа, а няма да се упражняват да приказват празни приказки от негово име, посочи Веселинов.

" Ако не желаеме на всеки няколко години да сме очевидци на гърмежи от митинги, би трябвало да си променим Конституцията, да създадем страната интерактивна ", счита той. 

" 1. Има ли значение кой привиква Велико народно събрание? Отговорът е „ не “. Приемственост сред Народно събрание, което приема решението и новоизбраното няма. Витиеватите измислици по какъв начин това Събрание няма морално право да свика Велико народно събрание или пък е изчерпано, или някакви други вариации на тематиката имат за цел просто да прикрият нежеланието за промяна на системата и желанието за бързо влизане в Народното събрание.

2. Проектът, гласуван с решението за привикване наложителен ли е за приемане? Отговорът е „ не “. Велико народно събрание е обвързано с плана доколкото би трябвало да го прегледа. Свой план може да вкара и президентът, а и половината нови народни представители. Впрочем следват три обсъждания на плана и финалният вид може да няма нищо общо с първия. Тук е огромният риск и огромният късмет - може да се прокарат скандални правила (примерно гей браковете, за които ратуват част от водачите на протеста), само че могат да се решат и генерални проблеми, като разделянето на управляващите и отзоваването на изборни длъжности.

3. Кой ще организира изборите? Очевидно в обикновено общество това би трябвало да е предмет на политически спор и консенсус. Ако има виновни политици, ще го проведат и ще намерят верния човек, вместо да се упрекват един различен, че биха фалшифицирали изборите, в случай че бъде оставено в техни ръце.

4. Може ли Народно събрание да гласоподава оставка на държавното управление след приемане на решение за Велико народно събрание? Безспорно „ да “. Президентът в тримесечен период насрочва избори, а мандатът изтича с провеждането им. Значи във всеки един миг такова решение може да се гласоподава.

5. Може ли Велико народно събрание да одобри оставката на кабинета и да избере нов? Според мен, да. Велико народно събрание извършва функционалности на нормално Народно събрание при нужда. Не мога да си показва по-голяма нужда от тая да се избере нов състав на изпълнителната власт ", написа Веселинов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР