Снимка Булфото, архивХората да не връщат лекарствата си за хипертония

Снимка Булфото, архивХората да не връщат лекарствата си за хипертония ...

Професор Стоименова: Не връщайте лекарствата си за хипертония в аптеките.Снимка Булфото, архив

Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките. Това призова изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова по време на заседанието на здравната комисия в парламента. „Касае се за един примес в продукти, съдържащи валсартан, който се класифицира като потенциален канцероген. Това наложи да изтеглим 62 продукта с превантивна цел. Проблемните медикаменти са от Китай“, заяви Стоименова, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че има над 150 други продукти, с които медиците могат да заменят спрените лекарства, тъй като те са със същата субстанция и не са засегнати. Стоименова опроверга информацията, че ИАЛ знае за проблема от 2012 г., но чак сега предприема действия. „Това е една погрешна интерпретация. През 2012 г. е направена промяна в производствения процес на активната субстанция, която би могла да обясни наличието на този примес, а не че за проблема се знае от тогава и шест години не сме направили нищо, за да предпазим пациентите“, подчерта изпълнителният директор на агенцията.

Стоименова уточни, че в края на юни са получили за първи път информация за потенциално опасния примес, а на 3 юли тя е била потвърдена и от Европейската и Испанската агенция по лекарствата. „На 4 юли ние разпоредихме блокирането на тези лекарствени продукти“, добави още тя. Стоименова подчерта, че няма реален, а потенциален риск за пациентите и припомни, че все пак те са взимали тези медикаменти 6 години и към днешна дата агенцията няма данни за починали в следствие на приемането на съответните лекарства.

 

Източник: petel.bg