Снимка Булфото, архивФирмата Джи Пи груп ще строи тунел Железница

...
Снимка Булфото, архивФирмата Джи Пи груп ще строи тунел Железница
Коментари Харесай

Джи Пи груп ще строи най-дългия тунел - Железница, срещу 185 млн. лева

Снимка Булфото, списък

Фирмата " Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " и пътя към него против 185 млн. лв.. Агенция " Пътна инфраструктура " не е позволила задграничните участници до крайното класиране със общоприетия претекст - пропуски в документите или противоречие с поставените условия, отбелязва  " Капитал ".

Обединението " Автомагистрала Струма тунел 2018 ", в което влизат " Джи Пи груп ", " Глобал кънстръкшън " и " Виа проект ", е класираното преди всичко в процедурата за самия тунел с оферта от 185 млн. лева без Данък добавена стойност. За северния метод към оборудването, който е с дължина едвам 720 метра, победител е ДЗЗД " Железница север ", с участници " Главболгарстрой ", " ГБС - Инфраструктурно строителство " и " Главболгарстрой интернешънъл ". Поисканата цена тук е 29.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Дългият 1400 метра пътен сектор на юг от тунела пък отива при " ПСТ груп ", чиято оферта е 18.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Тунелът " Железница ", който ще се намира в региона на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави съвсем двойно по-дълъг от настоящия рекордьор в България - " Витиня ", по автомагистрала " Хемус ". Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период на 1000 дни.

Тунелът " Железница " би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала " Струма ". В противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и даже ще се наложи да връща пари на Брюксел.

Коя е " Джи Пи груп "

Фирмата се свързва с шефа на " Лукойл " за България Валентин Златев, е измежду постоянните спечелили в публични поръчки за строителство, отбелязва  " Капитал ". Тя прави ремонта на площада пред НДК и взе участие и в строителството на метрото, а в този момент прави реконструкцията на ул. " Граф Игнатиев ".

Мажоритарни притежатели на сдружението са Георги Василев и Владимир Житенски, като точно поради втория компанията е посочена за близка до шефа на " Лукойл " Валентин Златев. Той отхвърля съгласуваност, само че строителната компания е основен реализатор на " Лукойл " по създаване, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е построила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на семейството Златеви, в това число столичния " Хаят ". Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова - близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинявания за образуване на незаконна група за разпространяване на опиати бяха свалени от прокуратурата през 2014 година

" Джи Пи груп " оглавява класацията за най-големи строителни компании по доходи " Капитал 100 " през последните две години с оборот надлежно от 178 млн. лева за 2016 година и 185 млн. лева за 2017 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР