Снимка: Булфото, архивЕвропейският съвет ще реши тази вечер дали ще

...
Снимка: Булфото, архивЕвропейският съвет ще реши тази вечер дали ще
Коментари Харесай

ЕС решава дали да има среща ЕС-Турция във Варна

Снимка: Булфото, списък

Европейският съвет ще реши довечера дали ще се състои плануваната за 26 март среща ЕС-Турция във Варна. Очаква се да бъдат признати изводи, свързани със разногласието сред Турция и Кипър за изследването на опциите за рандеман на газ в кипърската икономическа зона, съобщи offnews.bg.

Премиерът Бойко Борисов, от името на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще показа напредъка в подготвяните промени в европейската система за даване на леговище.

Предвижда се държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз да обсъдят също ситуацията в Русия, договарянията за напускането на Англия, отравянето на Сергей Скрипал, митата на Съединени американски щати за импорт на алуминий и стомана.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани по въпроса с митата Европейски Съюз да се приготви за всяка опция и да отговори рационално. Трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от двете страни на Атлантика. Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, макар " сезонните разтърсвания ", уточни той в писмо до участниците в съвещанието.

По мотив отравянето на Скрипал Европейският съвет ще одобри изводи. Туск декларира, че Европейски Съюз би трябвало освен да изрази цялостна съпричастност с Англия, само че и да извлече поучения, тъй като този случай слага на тестване общата европейска сигурност. Той предлага Европейски Съюз да укрепи устойчивостта си против химически, биологични, радиологични и нуклеарни рискове, в това число с повече съдействие с НАТО. Туск упорства да продължи подсилването на опциите за отговор на хибридни закани - в региона на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите връзки.
Утре Европейският съвет се чака да утвърди насоките за договарянията с Лондон за бъдещите връзки ЕС-Великобритания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР