Снимка Булфото, архивЕвропейският парламент обяви, че ипотечните кредити в България

...
Снимка Булфото, архивЕвропейският парламент обяви, че ипотечните кредити в България
Коментари Харесай

Ипотечните кредити в България са твърде усложнени правно при договарянето, смята Европейския парламент

Снимка Булфото, списък

Европейският парламент разгласи, че ипотечните заеми в България са прекомерно усложнени правно при договарянето, събирането на задълженията и изчерпването на националните средства за правна отбрана.

До това умозаключение е стигнала делегация на Екологичен потенциал след посещаване у нас през февруари, съобщи Тя е образувана поради голям брой получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни заеми.

Делегатите дефинират системата на ипотечните заеми у нас като " непрозрачна и доста комплицирана ". Те регистрират някои съществени проблеми: неналичието на гаранции за цялостна отбрана на потребителите при събирането на задълженията, подвеждащо държание на частни банки като неинформиране за евентуални опасности и подвеждащи клаузи в договорите, непълен контрол и санкциониране на частните правосъдни реализатори, сложен достъп до безвъзмездна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока е определила по време на днешния спор в комисията по петиции като изключително незадоволително визитата на делегацията в Българска народна банка, добавя БНР. По думите на Жданока евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията ситуацията да се поправя.

" Акцентираме върху рекомендациите си към Българската национална банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпущането на заеми, които да подсигуряват отбраната на потребителите съгласно европейското право ", е декларирала евродепутатката.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков дефинира отчета като справедлив и показва вяра, че той ще повлияе в вярната тенденция: " Лично приказвах с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми дадоха обещание да поправят тези странни, неразбираеми за естествените хора условия, които съществуват в договорите. "
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР