Снимка Булфото, архивЕвропейските служители отхвърлиха едно от ключовите условия, които

...
Снимка Булфото, архивЕвропейските служители отхвърлиха едно от ключовите условия, които
Коментари Харесай

ЕС каза „не“ на руското газово предложение

Снимка Булфото, списък

Европейските чиновници отхвърлиха едно от основните условия, които Русия предложи за увеличение на доставките на газ за Европейски Съюз и намаление на температурата на пазара, където цените скочиха до исторически върхове, написа finanz.ru.

Европейският съюз не желае да разисква сключването на нови дълготрайни контракти, в които ще бъдат избрани спомагателни размери газ, съобщи във вторник непрекъснатият представител на Русия в Брюксел Владимир Чижов.

„ Краткият отговор е„ не “, сподели той на брифинг в Москва и добави, че вместо нови съглашения с„ Газпром “, Европейската комисия вижда изхода в ускорения преход към„ зелена “енергия.

Европейска комисия не може да попречи на страните -членки на Европейски Съюз, които имат право да подписват контракти поотделно, напомни Чижов. „ Те обаче се пробват да ги разубедят по всевъзможен вероятен метод и да кажат, че е доста по -добре да купуват газ на спотовия пазар “, сподели той (цитати от Интерфакс).

Министърът на енергетиката Николай Шулгинов съобщи предходната седмица, че е допустимо да се усилят доставките на газ за Европейски Съюз единствено при нови дълготрайни контракти.
Същата позиция изрази и заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев. „ Не можем да се втурнем на помощ единствено с цел да компенсираме грешките, които не сме създали “, сподели той в изявление за Bloomberg.

Изпълняваме всички наши контракти, всички наши отговорности. Всичко това би трябвало да бъде предмет на спомагателни доброволни и взаимноизгодни съглашения. "
Източници на Bloomberg, близки до Кремъл и Газпром, настояват, че е малко евентуално Русия да усили доставките, до момента в който Европейският съюз не издаде утвърждения за газопровода „ Северен поток 2 “.

Сега заявката за нейното узаконяване се преглежда от Федералната мрежова организация на Германия и решението се чака не по -рано от януари, след което Европейската комисия също би трябвало да издаде своята „ виза “.

След години на напрежение с Европа съветските чиновници не са склонни да вършат услуги, без да получават нищо в подмяна - да вземем за пример твърдите гаранции, че новият газопровод ще бъде пуснат в употреба, споделят източници на Bloomberg.
Доставките през Северен поток 2 ще избегнат изпомпването на спомагателен газ през Украйна, напомнят те.

" Газпром " стартира да редуцира доставките за Европейския съюз през лятото, когато стартира сезонът за предпазване, и остави личните си уреди за ХЕГ в Германия празни с повече от половината.
От октомври компанията понижи преноса през Украйна с 20% и три пъти през Полша по тръбопровода Ямал-Европа. За ноември „ Газпром “ напусна същия режим на изпомпване, като резервира единствено една трета от полския маршрут и отхвърли да изкупи спомагателни мощности на украинската GTS. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР