Снимка Булфото, архивДепутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху

...
Снимка Булфото, архивДепутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху
Коментари Харесай

Депутатите преодоляха президентското вето на увеличението на данъка за старите коли

Снимка Булфото, списък

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху нарастването на налога на старите коли.

Мнозинството в Народното събрание поддържа още веднъж върнатите от президента ремонти в Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на данъка за колите беше заложено през преходните и заключителните разпореждания на плана, написа offnews.bg.

Срещу ветото бяха 130 народни представители - ГЕРБ, " ОБединените патриоти ", Воля и самостоятелните депутати. Подкрепиха го единствено Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Мотивът на Движение за права и свободи беше, че нарастването не е заслужено. " Данъчната правдивост е едно доста обтегаемо разбиране. Справедлив е съгласно мен оня налог, който данъкоплатецът с готовност още на 1 януари отива и застава пред гишетата и желае да заплати. Досега подобен поданик не съм виждал ", сподели Рамадан Аталай. 

Депутатите от левицата също оповестиха, че са срещу нарастването. " Ситият на гладния не има вяра. ГЕРБ би трябвало да размислят и да поддържат ветото на президента ", сподели Георги Гьоков.

" Обединените патриоти " бяха срещу ветото, само че оповестиха, че са подготвени да предложат нови промени, с които да променят нарастването на налога за старите коли - още веднъж ще изискат за колите с газова уредба да има по-нисък данък. Тази тяхна концепция беше отхвърлена при приемането на поправките на второ четене. 

По време на дебатите от ГЕРБ отново обясниха, че това е мярка против замърсяването на въздуха, само че не пропуснаха да упоменат и президента, който наложи несъгласие на повишението на данъка. 

 
" Откакто завършиха президентските избори, президентската двойка се движи единствено в насрещното придвижване ", сподели водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Повече хора са дали своят вот за президента Румен Радев, в сравнение с за ГЕРБ, отговори социалистът Таско Ерменков. Според различен народен представител от Българска социалистическа партия - Иван Иванов, пък не президентът, а ръководещото болшинство се движи в насрещното и то против своите жители. " Мерките са недомислени и ненавременни. За това приказва реакцията на българските жители, които незабавно
излязоха на улицата и съответната реакция на президентската институция, която напълно стимулирано ви върна като първокласници ", сподели още Иванов.

С отхвърлянето на ветото болшинството в Народното събрание дефинитивно реши - данъкът за старите коли ще се усили с до 30%, а за по-екологичните коли - ще има бонус. За колите със документ ЕВРО 1, 2 и 3 ще има нарастване. Тези, които са с последна категория - Евро 6, ще получат понижение в налога с към 10-20 %.

Всяка община ще дефинира какъв брой тъкмо да бъде данъкът на колите, а в закона за заложени параметри до какъв брой може да се увеличи налогът. Увеличението ще засегне към 2,4 млн. коли.

Стойността на налога ще се дефинира от два съставния елемент - веществен и екологичен. Годишният размер на данъка ще се дефинира по формула, където двата съставния елемент ще се умножават.

Имущественият съставен елемент ще се състои от две елементи - мощността на мотора и годините на колата, които също се умножават.

Границите, в които ще се дефинират дължимите пари за мощността са:

- до 55 kW в това число - от 0,34 до 1,20 лева за 1 kW;
- над 55 kW до 74 kW в това число - от 0,54 до 1,62 лева за 1 kW;
- над 74 kW до 110 kW в това число - от 1,10 до 3,30 лева за 1 kW;
- над 110 kW до 150 kW в това число - от 1,23 до 3,69 лева за 1 kW;
- над 150 kW до 245 kW в това число - от 1,60 до 4,80 лева за 1 kW;
- над 245 kW - от 2,10 до 6,30 лева за 1 kW;

При годините на колата стойностите, които вземат участие в образуването на имуществения коефициент са:

- Над 20 години - 1,1
- Над 15 до 20 години в това число - 1
- Над 10 до 15 години в това число - 1,3
- Над 5 до 10 години в това число - 1,5
- До 5 години в това число - 2,3

Екологичният коефициент се дефинира единствено то екологичната категория.

- без екологична категория - 1,10-1,40
- " Евро 1 " и „ Евро 2 " 1,10-1,40
- " Евро 3 " 1,00-1,10
- " Евро 4 " 0,80-1,00
- " Евро 5 " 0,60-0,80
- " Евро 6 " и " ЕЕV " 0,40-0,60.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР