Снимка: Булфото, архивДемократичните български граждани искат промяна и изразяват това

...
Снимка: Булфото, архивДемократичните български граждани искат промяна и изразяват това
Коментари Харесай

Цветанов: Корупцията е в големите инфраструктурни проекти

Снимка: Булфото, списък

Демократичните български жители желаят смяна и показват това по доста безапелационен метод.  Това, което е като разлика от последните няколко години - виждаме ужасно доста младежи, образовани хора, безапелационни, че нямат да създадат отстъпка от настояванията си.

Това сподели в студиото на ФАКТИ председателят на Евроатлантическия център за сигурност  Цветан Цветанов .

" Действително няма обществени претенции в този митинг. Излезли са хора, които имат непоносимост към  корупция та. Институциите демонстрират некадърност да се оправят с този проблем. Част от желаните конституционни промени могат да се извършат и с Обикновено Народно Събрание (ОНС), само че за  Велико Народно заседание  (ВНС) считам, че сега страната не е подготвена. Ако влезем в хипотезата за Велико народно събрание това значи 400 народни представители, само че когато нямаш план на Конституция, това съвсем прави задачата невъзможна. Аз считам, че тук би трябвало да се концентрира повече внимание върху политически платформи и управнически стратегии, които да получат публичната поддръжка. Днес е нужна експертиза, знаещите и можещите, образованите да бъдат в решаването и реализирането на сходни секторни политики. Затова и в моя план ще можем да изградим този потенциал, който към този момент създава съответните политики, желаеме явен небосвод за един повсеместен управнически мандат ", каза Цветанов.

" Смятам, че сега няма да бъде толкоз допустимо да се направи смяна на изборната система в подобен къс период от време, тъй като сега настояванията са за предсрочни  избори , в случай че влезем в тази догадка, няма по какъв начин Народното събрание да одобри нужното законодателство. Това ще отвори тематики за спор, които не могат да бъдат решени в толкоз малко време ", изясни той.

" В началото на митингите, когато бяха напълно спонтанни, Борисов имаше късмет да изкара този парламент мандата си, в случай че имаше оставка на цялото държавно управление с министър-председателя и да се предложи в експертно държавно управление, което да организира процедурите по Споразумението с Европейска комисия за новия финансов програмен интервал, подготовката за бюджета, следствията от COVID-19, икономическите ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати. Но с това закъснение и това позициониране на четиримата освободени министри Борисов даде доста явен знак за това, което и протестиращите посочват като проблем - зависимости с Движението за права и свободи ( Движение за права и свободи ) и това, че Борисов персонално оповести, че желае оставката на тези министри, с цел да може да почисти всевъзможни сходни хипотези. На идващия ден той сподели напълно друга теза в отбрана на тези министри, само че под въздействието на митингите се стигна до тези оставки, които обаче не дават отговор на желаната оставка на министър-председателя ", разяснява някогашният зам.-председател на Политическа партия ГЕРБ.

" В момента загубата на публично доверие, напрежението и това, което следя сега като опити за спешно оцеляване от страна на държавното управление е да се вкара една разграничителна и да се опълчват протестиращи на непротестиращи и това са може би твърдите ядра, които във всяка една от партиите има и безусловно имат вяра на ръководителите. Очаквам да има опити за радикализация, на конфликти сред протестиращи и част от тези, които поддържат ръководещата коалиция ", предвижда ръководителят на ЕАЦС.

" Зависимостите от Държавно стопанско предприятие са сензитивна тематика за Борисов, аз още преди местните  избори  заявих, че на тях ГЕРБ доста ще разчита на поддръжката на  Движение за права и свободи . В доста от смесените региони това е оценката и чувството, които дават някогашните членове и симпатизанти на ГЕРБ. Те споделиха, че се усещат предадени, тъй като Борисов напълно е останал в услуга на  Движение за права и свободи  и доста от местните  избори  там бяха или следено изгубени, или получиха поддръжка в някои от общините, където трябваше ГЕРБ да има показване в локалната власт ", сподели Цветанов.

Той уточни, че при срещите си в страната всички показват като главен проблем страха от възможната принуда, която може да пристигна от държавния уред.

" През последните няколко месеца хората към Борисов го вкараха в едно виртуално пространство, построиха му една среда и всичко, което му оповестяват, че няма проблем, той даже не подозира какъв брой е сериозен казусът, който ще има на идните парламентарни  избори ", счита Цветанов.

Той съобщи, че не е бил част от сделки с  Движение за права и свободи , когато са се номинирали министри по ресори.

Последния запис на диалог на премиера с  Томислав Дончев  Цветанов дефинира като " неприемливо като държание на висока позиция, която заема в държавното ръководство министър-председателя ".  " Още повече, че няма отговор както от Борисов, по този начин и от  Томислав Дончев  за метода и наличието на този диалог. Аз постоянно съм се старал да приказвам с причини, а не с обидни квалификации ", добави Цветанов.

" Ситуацията стана като едно ветрило - всички против статуквото и всички против ГЕРБ. И това е отговор, който би трябвало да дадат министър-председателя и ГЕРБ за какво в границите на последните 12-13 месеца трансфораха ГЕРБ в най-мразената партия. Когато излизах от ГЕРБ, споделил съм го и на Борисов, че оттук насетне метода, по който се вършат съответните организационни промени, ще води към затихващи функционалности на Политическа партия ГЕРБ и аз към този момент съм дал и своята прогноза. От наблюденията и анализите, които сме създали с експерти в Центъра,   ГЕРБ ще има не повече от 500 000 гласа на  избори те, в случай че тази рецесия се задълбочи, в случай че продължава и в случай че генерирането на негатив по отношение на ГЕРБ в оставащите няколко месеца, резултатът ще е и по-лош.

" Бил съм от дребното, в случай че не единственият, който е давал друго мнение при Борисов, събирал съм доста негативи за тази позиция от всички тези, които сега са в неговото обграждане и които генерират всичко, което се случва като неверни ходове. Около него пиарите са тези, които се обрисуват като водещ фактор както за политиките, които се вършат и в Народното събрание, и в ПГ. И в коридорите на Народното събрание се приказва за напрежението, което има сред пиара и ПГ, тъй като не политиците, не народните представители, не шефовете на ПГ и зам.-председателите дефинират политиката и държанието на ПГ, а се дефинира от телефонните позвънявания на пиарите, които обслужват и премиера, и групата. А и те са хора, които нямат нужния потенциал, опит, гледат единствено по какъв начин да могат да запазят позицията си, когато споделят положителните вести на Борисов, само че не споделят действителните резултати от ръководството. Пиарите и обкръжението на Борисов ще го повлекат към дъното ", разяснява Цветанов.

Според него пандемията е била ръководена в услуга на изпълнителната власт.

" Не може под обещано искане и срещите, които правиш всекидневно, ти да раздаваш пари, това са парите на българския поданик, сподели Цветанов за практиката на разпределяне на пари от премиера.

" Трябва да бъде нормализиран дребния и междинен бизнес. Когато приказваме за  корупция корупция та не е в междинния и дребния бизнес,  корупция та е в огромните инфраструктурни планове, както в " Турски поток ", това, което би могло да бъде като АЕЦ " Белене ", по тази причина би трябвало да има цялостна смяна и рестарт на всички тези контролни органи, които могат да бъдат употребявани като някакъв наказателен уред, само че те би трябвало да бъдат в услуга на обществото и да може бизнесът да работи не под боязън, а да осъществя концепциите си ", сподели още той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР