снимка: Булфото, архивЧувствително са паднали продажбите през тази година. Ето

...
снимка: Булфото, архивЧувствително са паднали продажбите през тази година. Ето
Коментари Харесай

Голям спад в покупката на книги през 2020 година

снимка: Булфото, списък

Чувствително са паднали продажбите през тази година. Ето какво демонстрира изследването:

Асоциация „ Българска книга ”, организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни сътрудници в страната, организира втора анкета измежду своите членове при започване на месец ноември, следваща тази от месец май, за да наблюдава по какъв начин рецесията с COVID-19 и ограниченията в бранша се отразяват върху книгоиздателския отрасъл.

Наблюдава се общ спад при продажбите на книги сред 20% и 30% за интервала януари - октомври 2020 година по отношение на същия интервал през 2019 година, демонстрира извършената анкета. Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци показват месец април като месеца с минимум доходи, следван от месец май. Именно през този интервал спадът в продажбите на книги е сред 50% и 70% съгласно данните от изследването, написа fakti.bg

Значителна част от интервюираните - 72%, декларират, че единствено отчасти са съумели да възстановят активността си след тежкия удар, нанесен върху книжния  в интервала март-май, а 18% не престават да изпитват изключителни съществени усложнения. Близо 30% от интервюираните са били принудени да понижат чиновниците си с до 20% по отношение на общия брой на личния състав от преди пандемията.

64% от респондентите споделят, че имат нарастване на приходите от онлайн продажби по отношение на тези във физически обекти, до момента в който 31% от участниците в анкетата нямат смяна в пропорционалното систематизиране на приходите онлайн и от физически обекти и осъществят същите продажби от личните си онлайн магазини като преди рецесията. 46% от издателите и търговците са съумели да развият личен онлайн магазин, само че в това време 54% не са развили нови подходи, партньорства и различни способи на продажба в месеците на рецесията.

 

 

Намаляването на Данък добавена стойност за книгите от 20% на 9% като краткотрайна мярка в поддръжка на бранша е резултирало в  на облагата съгласно 37% от участниците в изследването. 85% от интервюираните издатели и книготърговци считат, че е неотложно мярката да стане непрекъсната, както от години е в европейските страни. Едва 18% са усетили резултат от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в границите на актуалната календарна година.

Според 76% от респондентите ограниченията в поддръжка на книгоиздаването и книготърговията, подхванати от страната, са незадоволителни. Освен понижената ставка на Данък добавена стойност за книгите да стане непрекъсната мярка, представителите на сектора, взели участие в изследването, са на мнение, че следва да се отделят доста повече средства за възобновяване на библиотечните фондове, да се подхващат решителни дейности за битка с интелектуалното пиратство и да се планува възнаграждение на репроправата и на възнагражденията за отдадени чартърен книги.

В анкетата, извършена от Асоциация „ Българска книга ” при започване на месец ноември, вземат участие 67 респонденти, от които 77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% съчетаващи двете качества.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР