Снимка Булфото, архивЧиновниците ще може да подават заявление за излизане

...
Снимка Булфото, архивЧиновниците ще може да подават заявление за излизане
Коментари Харесай

Въвеждат голяма промяна за всички чиновници в администрацията, вече ще могат да...

Снимка Булфото, списък

Чиновниците ще може да подават заявление за излизане в отпуск или за командировка по мобилния си телефон или от компютъра. Това ще стане факт, в случай че бъде осъществен план за нахлуване на IT технологиите в ръководството на човешките запаси във ведомствата, който се създава от Световната банка, написа „ Труд ”. 

``
реклама

По този метод към този момент работят в Световната пакта, като от мобилния си телефон чиновник на институцията може да изиска отпуск от 4 часа и бързо да получи утвърждение от мениджъра си, който е в чужбина. А всички процеси по обработката на документите се вършат в централизирано звено. 

Проучване на Световната банка е посочило, че в България има ведомства, в които с цел да излезе човек в отпуск би трябвало да получи 12 подписа върху хартиеното заявление. А това е огромно разхищаване на време и човешки труд. В същото време към този момент е създаден български програмен продукт, който разрешава ръководството на личния състав в администрацията да става без хартия, а единствено електронно.

До няколко месеца се чака вицепремиерът Томислав Дончев да получи отчет от Световната банка с вероятните сюжети за промяна в държавната администрация. След това Съветът по административни реформище би трябвало да реши дали да бъдат подхванати дейности за реализация на концепциите. Като има няколко разновидността. Най-ефективният е да има една организация или звено, което да обработва електроните заявките за отпуск и командировки за всички държавни администрации.

Възможно е обаче такова звено да има и към всяко министерство. Идеята е електронно да може да се организират и всички състезания за държавни чиновници. Тази система на работа също към този момент действително се ползва в Световната банка. Например, в случай че отдел от банката има потребност от нов чиновник, той подава информация към звеното за човешки запаси, което се намира в Индия. Кандидатите подават онлайн документите си. А чиновници от звеното в Индия преглеждат претендентите и приготвят отчет за броя и биографиите им, а по-късно мениждърът може да се срещне с най-подходящите.

Една от задачите в плана на Световната банка е всички администрации в страната да работят по един и същи метод и да употребяват един програмен продукт за ръководство на човешките запаси, а не всяко ведомство да си купува програмни артикули. Ако Съветът по административни промени реши планът да бъде осъществен, ще бъдат нужни най-малко 5 години за въвеждането на електронната обработка на документите.

Ако бъде въведено електронно ръководство на всички документи, свързани с назначението и отпуските на служителите, хората от HR отделите (human resources) на министерствата ще имат повече време за други действия, вместо да разнасят хартиени документи по етажите. Например могат да наблюдават работата на чиновниците, и в случай че видят в някой човек мениджърски умения ще може да ги доразвиват, тъй че той да се изкачва в администрацията. Именно развиването на чиновниците е една от дилемите на HR отделите в частните компании.

Служителите в счетоводните отдели на ведомствата също ще имат по-малко работа, защото и фактурите за командировки да вземем за пример, ще може да се обработват електронно. В Световната банка документите за направени разноски се сканират и изпращат онлайн. След това софтуерът ги преглежда за неточности и чак най-после минават през човек за утвърждение.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР