Снимка Булфото, архивБоядисването на яйца е много древно, останки от

...
Снимка Булфото, архивБоядисването на яйца е много древно, останки от
Коментари Харесай

Доц. Светла Ракшиева: Боядисване на яйца е имало и по времето на палеолита в Южна Африка

Снимка Булфото, списък

Боядисването на яйца е доста антично, остатъци от сходни практики са намирани от времето на палеолита в Южна Африка. Това сподели доцент доктор Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) към Българската академия на науките (БАН), в изявление за Агенция „ Фокус “ за техниките за боядисване на яйца на старите българи.

``
реклама

„ По-късно в античен Египет яйцето също наподобява е било почитано като извор на живота и от щраусови яйца са били изработвани съдчета, които са съхранявали благовонни масла в гробниците. Били са употребявани като гробен инвентар, като знак на отвъдното и задгробния живот. Също по този начин такива вярвания са споделяли и финикийците. По-нататък към този момент в Средновековието след възприемането на християнството от доста нации в Европа има находки от боядисани в алено или от в допълнение изрисувани яйца в погребения от 11, 12 и 13 век. Това е по този начин в България, Украйна, в Полша, в Унгария. Там има такива находки. Ние сме сигурни, че през това време тази традиция е доста добре застъпена “, изясни етнологът.

По думите й през днешния ден яйцето взе участие в празничната обредност, тъй като е знак на живота. „ Точно като подобен го възприема християнството и го включва в своята догматика. Там то става знак на Възкресението, т.е. на безконечния живот, на непрекъснатото прекосяване на живота в гибелта и след това отново в живота. Това е просто две страни на едно и също нещо. Яйцето е знак и на отвъдния свят, на прераждането и на живота след гибелта “, добави доц. 
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР